welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Smeštaj kunica

Ići dole

Smeštaj kunica

Počalji od Admin taj Sub Jun 18, 2016 4:32 pm

Zečevi se mogu držati u kavezima, ali uz mogućnost igranja van kaveza (u prostorijama koje su bezbedne za njih). Lako se navikavaju na posip, pa mnogi vlasnici dopuštaju zečevima da trčkaraju po stanu veći deo vremena. Ali, čak iako su naučeni na posip, i Vaše domaćinstvo je bezbedno za njih, kavez može (i treba) da ima svoju ulogu skloništa, gde se mogu odmarati ili sakriti.
Većina kaveza u komercijalnoj prodaji nije pogodna za zečeve. Neki su premali, neki imaju žičane podove, koji olakšavaju čišćenje, ali nisu preterano komforni. 

Veličina kaveza 

Opšte pravilo je da što je kavez veći, to je bolji. Ukoliko Vaš zec provodi veći deo vremena u kavezu, nabavite najveći mogući kavez koji možete da držite u domaćinstvu. Kavez bi trebalo da je četiri puta veći od zeca. Odnosno, 60x90 cm za manje zečeve (lakše od 3.5 kg) ili 75x90 cm za veće. 

Dizajn kaveza 

Uglavnom se zečevi lako privikavaju na posip, pa je čvrst pod dobro rešenje i jednostavan je za održavanje. Veliki broj kaveza za zečeve ima žičane podove, zarad jednostavnijeg čišćenja. Međutim, žičani podovi (čak i oni sa veoma uskim razmacima) mogu biti neudobni i uzrokovati rane, pa bi bilo najbolje da nabavite kavez bez žičanog poda. Ukoliko imate kavez sa ovakvim podom, možete ga pokriti komadom drveta ili travom. 

Vrata kaveza bi trebalo da su dovoljno velika da posuda sa posipom, ali i sam zec, mogu lako da prođu kroz njih. Bočna vrata su najverovatnije najbolje rešenje, budući da kavez s vratima na krovu onemogućava lak izlazak iz kaveza i vraćanje u njega. Otvor bi trebalo da ima nežne ivice, ili plastične zaštitne trake. 

Možete pustiti mašti na volju i sami dizajnirati i konstruisati kavez. Ovo dopušta dizajniranje veličine i sl. 

Podloga/Posip 

Podloga od trave je dobro rešenje ukoliko je pod od čvrstog materijala. U ovu svrhu može poslužiti i vunena ćebad. Komadi tepiha ili peškiri takođe čine odgovarajuće podloge, dokle god Vaš ljubimac ne dobije poriv da ih gricka. 

Kao i za druge ljubimce, podloga od kedrovine i borovine bi trebalo da se izbegava, budući da sadrži previše aromatičnih ulja. Pokazalo se da ova ulja podižu nivo nekih enzima jetre, što može da utiče na metabolizam lekova i nekih drugih jedinjenja. Ukoliko se koristi podloga od piljevine drveta, najbolje bi bilo da to bude piljevina jasike. Slamke i seno takođe spadaju u dobar izbor kada je podloga za zečeve u pitanju. 

Kućica (na otvorenom) 

Iako bi život u kućici na otvorenom bila samotna egzistencija za jednog zeca, povremen izlazak iz zatvorene prostorije će za kućnog zeca biti uzbudljiva promena. Postoje određeni rizici koje izvođenje sa sobom donosi, a uključuje predatore, nepogode, toksičnost herbicida, pesticida ili otrovnih biljaka. 

Budući da su predatori najveća pretnja u toku noći, čuvanje zeca na otvorenom u tom periodu dana je prilično rizično, čak i u gradu (gde opasnost predstavljaju mačke, psi, jastrebovi i sl.). Većina ovih predatora može povrediti ili ubiti zeca čak i bez ulaska u kavez. Ukoliko zec ostane napolju, to bi trebalo da bude prostor u kome će biti potpuno zaštićen (garaža, šupa i sl.). 

Mnogi vlasnici izvode zečeve u sanducima od drvenog rama obloženog žicom sa svih strana (uključujući krov i pod). Ovo dopušta zečevima da provode vreme napolju i da grickaju travu (uverite se da nije tretirana nikakvim herbicidima, pesticidima ili drugim hemikalijama!) bez izlaženja iz kaveza i u zaklonu od svih neželjenih posetilaca. Trebalo bi da obezbedite nadstrešnicu, koja će ih štititi od sunca, vetra, kiše i drugih elementarnih pojava.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu