welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Nega zeceva

Ići dole

Nega zeceva

Počalji od Admin taj Sub Jun 18, 2016 4:29 pm

Kupanje zečeva 

Zečevi su obično prilično čiste životinje, koje provode dosta vremena kupajući se. Ovo znači da im nije potrebno dodatno kupanje, ali da će redovno četkanje učiniti da njihova dlaka ostane u dobrom stanju.
Četkanje 

Ukoliko imate kratkodlakog zeca, najbolje bi bilo da ga četkate najmanje jednom nedeljno. Kada se linjaju (na svaka 3 meseca), preporučuje se češće četkanje. Za vreme jačeg perioda linjanja, idealno bi ih bilo četkati svakodnevno. Zapamtite da je njihova koža prilično nežna, pa nastojte da koristite što blažu četku (najbolje bi bilo od prirodne dlake, izbegavajte metalne). 

Ako imate angora zeca, četkanje bi trebalo da spada u red svakodnevnih radnji. Ukoliko ne planirate da svog dugodlakog zeca vodite na izložbu, preporučuje se da dužinu dlake održavate na oko 2.5 cm, u suprotnom će dlaka Vašeg zeca postati bez sjaja i povećaće se mogućnost za stvaranje gromuljica od dlaka. Možete sami podšišati krzno, a možete ga odvesti kod frizera. Ukoliko ga sami podšišavate, nastojte da budete jako pažljivi, budući da im je koža nežna i tanka. Svakodnevno četkanje bi za ove zečeve trebalo da bude deo rutine od rane mladosti (takođe dobar način da se zbližite za zecom). 

Budite pažljivi prilikom šišanja oko zglobova, da ne bi došlo do nepredviđenih rana. 

Uklanjanje ućebane dlake 

Ukoliko primetite ućebane delove krzna, ne pokušavajte da ih isečete makazama, zato što je velika verovatnoća da ćete zakačiti i kožu tom prilikom. Postepeno odvajajte ućebanu dlaku, i polako isecite te pramenove. Naravno, možete odvesti zeca kod profesionalnog frizera da to uradi umesto Vas. 

Da li je zecu potrebno kupanje? 

Ne. Zečevima ne treba kupanje, čak je veoma stresno i nepreporučljivo. Ukoliko je baš neophodno, bolje je koristiti kupanje određenih prljavih delova nego izlaganje zeca kompletnom kupanju. Ako je neophodno kompletno kupanje, zapamtite da zecu treba dugo da se osuši, i možda je najbolje da koristite fen (ali topao program, nikada vreo) kako biste ubrzali proces. Zečevi su skloni pregrevanju, pa budite pažljivi. Najbolje bi bilo da izbegavate kupanje koliko god je moguće. 

Sečenje noktiju 

Regularno sečenje noktiju bi takođe trebalo da predstavlja određenu rutinu. Proverite nokte jednom nedeljno, pa ih podsecite svaki put kada narastu dovoljno za tako nešto. Bolje je redovno seći nokte, nego sačekati da narastu, jer će sečenje u tom slučaju biti otežano. 

Kako da sečete nokte svom zecu 

• Sečenje noktiju je neophodan deo nege zečeva, a biće lakše ukoliko to redovno radite. 
• Nabavite neophodne stvari - makazice, peškir, pamučne ubruse i nešto za slučaj da preterate sa skraćivanjem noktiju. 
• Ne bi bilo loše da imate nekog ko će vam pomagati držeći zeca nežno, ali čvrsto. Možete ga ogrnuti peškirom, kako biste ga smirili. 
• Isecite samo vrh nokta. Bolje je da redovno sečete nokte i ne dopustite da previše narastu. 
• Postavite makazice na mesto koje ćete iseći. Lagano pritisnite i brzo isecite nokat, kako biste izbegli lomljenje nokta. 
• Ukoliko slučajno isečete nokat previše, zaustavite krv ubrusom i brzo stavite neki preparat koji bi pomogao u ovom slučaju. 
• Ukoliko primetite da se zec uznemirio, napravite pauzu. Takođe, pauze su bitne da ne dođe do pregrejavanja, ukoliko ste ga umotali u peškir. 
• Na kraju postupka pregledajte još jednom sve nokte da se uverite da ni jedan ne krvari, pre nego što zeca ostavite samog. 

Napomene: 

• Kada pridržavate zeca, blago ga uhvatite za zadnje noge i ispravite ga. Ukoliko zec počne da se rita, može sebi naneti ozbiljne povrede. 
• Prekratko sečenje noktiju izgleda grozno, ali je prilično često, pa se nemojte uplašiti ako do toga dođe i ne paničite. Zaustavite krvarenje i stavite neki preparat. 
• Ukoliko ste zabrinuti, konsultujte se sa veterinarom ili frizerom i informišite se kako se seku nokti. Vežba će olakšati ovu radnju.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu