welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Ishrana zeceva

Ići dole

Ishrana zeceva

Počalji od Admin taj Sub Jun 18, 2016 4:30 pm

Vlakna su jako bitna za normalno funkcionisanje digestivnog sistema zečeva. Sveže seno i povrće bi trebalo da zauzimaju najveći deo ishrane za kućne zečeve. Ukoliko ih hranite samo granulama, velike su šanse da će doći do gojaznosti, a uvećava se i rizik za nastajanje problema digestivnog trakta. Iako ima vlakana i u granulama u nekoj meri, to nije dovoljno i ne stimuliše digestivni trakt podjednako kao suva trava. Vlakna takođe sprečavaju stvaranje gromuljica od dlaka. U svakom slučaju, dodavanje granula u ishranu je dobro i preporučljivo zbog balansiranog unosa hranljivih materija.
Sve osim sena, povrća i granula se smatra poslasticama i ne bi trebalo preterivati sa njima. Digestivni trakt zečeva je veoma osetljiv, i trebalo bi izbegavati sve što bi poremetilo njegov normalan rad. Količina granula bi trebalo da je ograničena, posebno kod gojaznih zečeva, ali svako redukovanje granula treba nadomestiti svežim povrćem i senom.

Seno 

Seno (sušeni ovas ili mačji rep) bi trebalo da je dostupno sve vreme. Neki zečevi možda u početku neće uzimati seno. Davanje svežeg sena nekoliko puta dnevno može pomoći, i ukoliko se smanji količina granula, velika je verovatnoća da će ogladneti i posegnuti za senom. Preporučuje se da se mladuncima daje seno alfalfe, a kada napune 6-7 meseci da se polako pređe na suvu travu, koja će zameniti alfalfu kada zec napuni oko godinu dana. Alfalfa je bogata kalcijumom i proteinima, a ima niži procenat vlakana nego suva trava, pa pokušajte da u početku kombinujete, a na kraju redukujete količinu alfalfe. 

Povrće 

Povrće bi trebalo da ima veliki udeo u ishrani. Zavisno od veličine zeca, trebalo bi im davati 2-4 šolje svežeg povrća. Bitno je da bude raznovrsno kako bi se obezbedila izbalansirana ishrana. Ukoliko je zec navikao da jede samo granule, postepeno bi trebalo dodavati povrće kako bi im se privikao digestivni trakt na novu hranu. U početku im dajte povrće parcijalno, da biste znali, ukoliko dođe do dijareje ili ostalih problema, koje povrće ne odgovara. 

Preporučeno povrće uključuje šargarepu, peršun, brokoli, zeljasto povrće, repasto povrće, maslačak, repu, endiviju, zelenu salatu, kelj i spanać. Međutim, treba imati na umu da su kelj, spanać i slačica bogati oksilatima pa bi ih trebalo davati u ograničenim količinama (tri obroka nedeljno). 

Pasulj, karfiol, kupus i krompir mogu izazvati probleme, pa bi ih trebalo izbegavati. Zelena salata (iceberg) uglavnom nema nikakvu hranljivu vrednost, pa bi je trebalo izbegavati. Zbog toksičnosti bi trebalo izbegavati i raven. Povrće dobro operite, i nastojte da to povrće kojim ih hranite bude bez pesticida (potražite u prodavnicama zdrave hrane organski uzgajano povrće). 

Mladuncima bi prvi put trebalo dati povrće sa oko 12 nedelja, u maloj količini i jedno po jedno. Pratite kako zec reaguje na koju vrstu, da li neko izaziva dijareju, kako biste izbacili to koje stvara probleme. Količinu povrća povećavajte vremenom, a smanjujte količinu granula. 

Granule 

Granule za zečeve su najčešće vrlo kalorične. Kao rezultat neograničenog pristupa granulama, zec može postati jako gojazan, što često za uzrok ima brojne zdravstvene probleme. Granule su bitne u ishrani zečeva, budući da su obogaćene izbalansiranim hranljivim sastojcima. Međutim, stručnjaci savetuju redukciju granula, i uvođenje svežeg povrća i sena. 

Izaberite sveže, kvalitetne granule. Preporučuju se granule koje imaju 25% vlakana, oko 14% proteina (ali ne životinjskog porekla), i manje od 1 % kalcijuma za većinu kućnih zečeva (sterilisanih). Za odrasle, količina bi trebalo da je pažljivo regulisana, zavisno od veličine zeca. Zecu od 2-3 kg će optimalno biti oko ¼ šolje granula, zecu od 3.5-4.5 kg polovina šolje, a ¾ šolje za zeca od 5-7 kg. Mladuncima granule mogu biti non-stop dostupne, s tim da bi trebalo smanjivati količinu na pola šolje kada napune 6 meseci i dostignu težinu od oko 3 kg. 

Poslastice 

Kao poslasticu im možete davati 1-2 kašike svežeg voća svaki dan. Poslastice koje se prodaju u radnjama a označene su kao poslastice za zečeve često nisu prikladne i u nekim slučajevima mogu uzrokovati digestivne probleme, budući da su bogate ugljenim hidratima i šećerima. Umesto ovih poslastica, ponudite im grančicu jabukovog drveta ili vrbe (isključivo bez pesticida).
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu