welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Kako da nosite i ukrotite hrčke

Ići dole

Kako da nosite i ukrotite hrčke

Počalji od Admin taj Čet Jun 16, 2016 2:16 pmNošenje hrčaka je jedna od zanimacija za vlasnike ovih ljubimaca; ali dok uspešno ne ukrotite svog hrčka, nećete moći da ga nosite. Dešava se da hrčci ujedu vlasnika, ali je bitno upamtiti da ukoliko Vas hrčak ujede, to je uglavnom pokazatelj da je uplašen pa se brani na način na koji najbolje ume. Ako ste mirni i nežni prilikom nošenja hrčka, i ukoliko im suptilno dajete komadiće njihove omiljene poslastice, velike su šanse da će se Vaš ljubimac smiriti.

Kako ćete najbolje smiriti hrčka 

Kako biste olakšali nošenje, dajemo Vam nekoliko praktičnih saveta za smirivanje hrčka, pre samog nošenja: 

• Ukoliko dovodite novog hrčka, dajte mu nedelju ili dve da se navikne na svoj novi dom i okolinu, pre nego što se okušate u nošenju. 
• Uverite se da Vaš hrčak ima dobar kavez, odgovarajuće veličine, ali i ostale potrebne stvari koje će omogućiti da se hrčak oseća komforno. 
• Premestite kavez na mesto na kome će hrčak biti okružen ljudima; ali, s druge strane i neuznemiren bukom, napadima drugih životinja, ili drugim ometanjima (posebno u toku dana, kada hrčci obično spavaju). 
• Ne uznemiravajte i ne pokušavajte da nosite svog hrčka u toku dana, s obzirom da tada obično spava; posebno ne na početku. Možete ih nositi tek nakon što sami izađu iz svog gnezda. Buđenje hrčka će gotovo sigurno rezultovati odbranbenim i neprijateljskim stavom. 

Ukrotite hrčka 

Smirivanje hrčka zahteva vreme i strpljenje. Ne brzajte s tim, s obzirom da je potrebno vreme da se upoznate sa hrčkom i prihvatite njegove signale. Poenta je da Vaš hrčak stekne poverenje u Vas, da shvati da nema razloga da se plaši. Zapamtite da ne smete da gurnete hrčka prebrzo i predaleko, s obirom da je nesumnjivo da će ga to uplašiti, pa ćete teže steći pomenuto poverenje. Uverite se da je Vaš ljubimac opušten prateći sledeće korake: 

• Prvi korak: dopustite hrčku da se upozna sa novim okruženjem. Ukoliko jede, pije, i igra se u Vašem prisustvu, na pravom ste putu. 
• Drugi korak: provodite više vremena oko kaveza Vašeg ljubimca i često pričajte sa hrčkom, kako bi se navikao na Vaš glas. Ne znate šta da pričate? Probajte da čitate naglas ili pevate. 
• Treći korak: počastite ih omiljenim poslastiama (npr. semenkama suncokreta, ili suvim grožđem, pa i nekim drugim sušenim voćem), i pustite da Vam jedu iz ruke. Počnite sa postavljanjem poslastica na pregrade u kavezu ili na ivicu vratanca. Nakon toga pokušajte da proturite ruku unutar kaveza. Ne pokušavajte da dodirnete hrčka – pustite da hrčak samoinicijativno dođe i istraži Vašu ruku. 
• Četvrti korak: Prinesite poslastice rukom, kako bi hrčak mogao sa se popne do Vaše ruke, a možda i šapama pripomogne da bi došao do poslastice. Zapamtite – ništa silom, neka hrčak dođe do Vas. 
• Peti korak: Postavite poslasticu tako da hrčak mora da se popne uz Vašu ruku kako bi stigao do nje. Jednom kada to hrabro uradi pokušajte da ga nežno uhvatite i podignete. Prvih nekoliko puta će hrčak verovatno skočiti, ali budite uporni i nežni, kako biste dokazali da je Vaša ruka sigurno mesto. 

Određeni faktori utiču na to koliko će vremena biti potrebno da se Vaš hrčak prilagodi. To posebno zavisi od starosti hrčka i temperamenta. Možda će se vrlo brzo navići, a možda će biti potrebno mesec dana, pa i više. 

Kako da podignete hrčka 

Najbolji način da podignete hrčka je da ga stavite na dlan ruke, a drugom rukom ga preklopite, da bi se onemogućilo skakanje (i potencijalno povređivanje). Najbolje bi bilo da hrčka, posebno u početku, držite iznad krila ili neke druge meke površine, u slučaju da padne ili skoči. Vremenom će hrčak postati opušteniji, pa će početi da se šetka od ruke do ruke. Možete da nastavite da mu nudite poslastice, iako možda neće biti zainteresovan za njih, kada ima mnogo zanimljivijih stvari za gledanje i istraživanje. 

Uzimanje hrčka koji nije potpuno pripitomljen 

Možda će biti potrebno određeno vreme da podignete hrčka koji nije potpuno pripitomljen, posebno kada je vreme čišćenja kaveza. Ukoliko morate da podignete hrčka, bez obzira da li je pripitomljen ili ne, postavite čašu (ili kartonsku tubu sa zgužvanim papirom koji zatvara drugu stranu) ispred hrčka, i nežno približite hrčka otvoru čaše, odnosno tube. Zbog same radoznalosti, hrčci će ući u čašu. 

Možete koristiti rukavice ili tanak peškir ukoliko morate da podignete hrčka koji ujeda, i ukoliko metod sa šoljom ne deluje. Problem je što ovo može biti vrlo stresno iskustvo za hrčke koje će ih odbiti od kasnijeg nošenja. Ukoliko je neophodno da koristite ovaj metod, potrudite se da budete nežni što je više moguće. 

Savet: Ukoliko morate da očistite kavez hrčka koji nije pripitomljen, ili želite da Vaš još uvek neukroćeni hrčak vršlja izvan kaveza, probajte sa čistom, suvom kadom. Dobro zatvorite odvod, kao i vrata od kupatila. Smestite kavez u kadu, otvorite vrata kaveza i pustite hrčka da istražuje (ovo ne može da se primeni ukoliko imate akvarijum). Možete koristiti i poslastice kako biste hrčka privoleli da izađe. Kada hrčak izađe iz kaveza, očistite kavez. 

Neki ljudi sede u kadi zajedno sa svojim hrčkovima, kako bi ih navikli na svoje prisustvo. U svakom slučaju, ne treba ništa siliti, uvek je bolje da hrčak prvi dođe do Vas.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 14
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu