welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Kako psi vide svet?

Ići dole

Kako psi vide svet?

Počalji od Admin taj Uto Okt 20, 2015 8:56 pm

Dugo se verovalo da psi ne prepozanaju boje i da svet vide crno belo ili u senkama. Nakon brojnih studija i eksperimanata naučni svet je saglasan da psi mogu da vide i boje. Međutim spektar boja koje psi prepoznaju daleko je siromašniji i manje živopisniji od ljudskog, ali psi ostalim čulima nadoknađuju taj nedostatak.
Kod pasa skala boja koje vide obuhvata nijanse od krem, bele, plave, ljubičaste i sive. Psi mogu prepoznati plavo-ljubičaste nijanse, žutu boju i nijanse sive boje, ali ne vide razliku između zelene, žute, narančaste i crvene boje. Takođe vrlo teško razlikuju zelenu od sivih nijansi.

Pseći vid ima i neke druge karakteristike kao što su širina vidnog polja koja kod čovjeka iznosi 160 stepeni na oba strane. Pseće oči postavljene su malo više sa strane glave, što znači da psi imaju puno šire vidno polje od 200 do čak 270 stepeni. Zbog toga pas može da uoči više stvari koje se događaju oko i iza njega ali, za razliku od ljudi, psi nemaju toliko razvijen osećaj dubine.

Sva čula kod psa rade zajedno kako bi stvorila punu sliku sveta oko njih. Iako pseći vid nije tako dobar kao kod ljudi, njihov izvrstan njuh nadoknađuje taj nedostatak. Primarno čulo kod pasa je njuh koji im onda pomaže da sa drugim čulim stvore potpunu sliku sveta.

Psi imaju dobar osjećaj za pokrete kao i dalekovidost što znači da bolje vide predmete u daljini, međutim kada su im oni bliže mutni i nejasni.Psi nemaju oko za detalje i ne mogu da raspoznaju uzorke na predmetima pošto je oštrina vida kod pasa šest puta manja od one kod ljudi.

Noćni vid kod pasa i njihova sposobnost da odrede razliku između oblika, prepreka i prostora mnogo je bolji nego kod ljudi. Oči psa imaju više senzora koji omogućavaju očima da bolje procesuiraju dostupno svetlo, odnosno povećavaju ga.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu