welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Šta da radite ukoliko neočekivano u kavezu nađete male miševe?

Ići dole

Šta da radite ukoliko neočekivano u kavezu nađete male miševe?

Počalji od Admin taj Pet Sep 16, 2016 11:25 pmPonekad se desi da se miševi neočekivano upare u radnjama za ljubimce, pa se možete iznenaditi malim bebama u kavezu svog ljubimca. Takođe, ukoliko nije dobro procenjen pol miševa koje držite u paru, tj. ukoliko su suprotnog pola, vrlo je verovatno da će se upariti. Ne brinte, mama miš će se dobro snaći, uz Vašu malu pomoć.
Pokušajte da novopečenu mamu miša ostavite na miru, da ne bi postala uznemirena i napustila ili zanemarila svoje potomstvo. Ovo znači da interakcija zaista treba da se svede na donošenje hrane i vode, i da je nekoliko nedelja ostavite samu u kavezu sa svojim leglom. Iako se preporučuje da posmatrate novorođenčad i pratite da li je sve u redu, najbolje bi bilo da ostavite njihovu majku da instiktivno radi ono što je najbolje za potomstvo. 

Postavite komade toalet papira u kavez kako bi mama miš mogla da napravi udobno gnezdo. Zapravo, ovo bi bilo najbolje da uradite kada primetite da je trudna (to je često prilično očigledno nekoliko dana pre porođaja, i vidljivo je uvećan stomak). 

• Ne pokušavajte da nosite bebe miševe najmanje dve nedelje. 
• Ukoliko primetite da je trudna, detaljno očistite kavez i pripremite ga za buduće stanare. Međutim, čim se porodi, ne čistite kavez neko vreme. Ostavite ih same prvih 10-14 dana (možete obrisati izuzetno vlažne delove kaveza ako je apsolutno neophodno, ali nastojite da budete što dalje od gnezda). 
• Obezbedite dovoljno hrane i sveže vode, ali se trudite da što pažljivije postavite hranu i vodu. 
• Iako je u redu da povremeno bacite pogled na kavez, predugo gledanje nije preporučljivo. 
• Upamtite da će novopečena majka biti zaštitnički nastrojena, pa samim tim i agresivnija nego obično; ovo je prirodno i nema razloga za brigu. 

Iako bi ometanje trebalo izbegavati koliko god je moguće, ukoliko iz nekog posebnog razloga morate da pomerite bebu, koristite kašiku, kako ne biste ostavili svoj miris. Zaista su retke situacije koje zahtevaju bilo kakvo pomeranje, budući da čak i ako ispadnu iz gnezda, majka će ih vrlo lako vratiti u njega. 

Ukoliko imate i druge ženke u kavezu, najbolje bi bilo da ih tu i ostavite, budući da će i one pomagati ukoliko zatreba. Međutim, nekad će druge ženke pokušati da preuzmu gnezdo, pa posmatrajte da li pomažu oko gnezda ili uzemiravaju majku. Ukoliko imate i mužjaka u kavezu, vreme je da ga izbacite, kako biste sprečili novu trudnoću (koja se može realizovati brzo nakon porođaja), i potencijalno ometanje ženke i legla (što nije toliko često, ali je moguće). 

Bebe miševi će biti spremni za nošenje kad budu bili stari oko 3 nedelje, i tada razdvojite mužjake od ženki. 

Hranite ih kvalitetnom hranom bogatom proteinima. Kao dodatak ishrani, možete im davati male količine tvrdo kuvanih jaja, komadiće kuvane piletine, sira, pšeničnih klica, a time ćete i majci obezbediti potrebne hranljive sastojke. 

Nažalost, ukoliko donesete trudnu ženku iz prodavnice za ljubimce, vrlo je verovatno da je mlada i da nema baš razvijene majčinske sposobnosti. Vrlo je moguće da će napustiti ili čak pojesti novorođenčad. Ukoliko ne vodi računa o njima u periodu kada su mlađi od 10 dana, šanse da će ostati u životu su vrlo male. Zato bi bilo najbolje da nabavite miša u radnji u kojoj razdvajaju mužjake od ženki.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu