welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Leopard gekon

Ići dole

Leopard gekon

Počalji od Admin taj Sub Jun 18, 2016 4:20 pmLeopard gekon je lep gušter, lako se adaptira na mali terarijum od oko 37.8 – 57 L, prilično je izdržljiv, i zahteva vrlo malo stručne nege. Ukratko, retko će se nači bolja vrsta guštera za hobiste početnike, a danas, leopard gekoni imaju različite varijante “dizajniranih boja”, pa su u stanju da ispune različite estetske zahteve budućih vlasnika.
Leopard gekon je gušter iz roda Eubelpharidae. Reč je o primitivnoj vrsti u koju spadaju primarni kopneni članovi, koji dele neke od karakteristika kao što su dobro razvijeni i potpuno funkcionalni očni kapci (gekoni ostalih porodica najčešće nemaju očne kapke), ali i nedostatak nožnih jastučića, što je veoma tipično za većinu gekona porodice Gekkonidae. Gekoni iz roda Eublepharine imaju vertikalno elipsoidne zenice, koje se prilično šire u mraku. 

Svi gekoni iz porodice Eublepharine imaju repne podeoke koji su raspoređeni na vidljivim pršljanovima. Obično postoji osnovno suženje i na tom mestu je rep lomljiviji. Rep se brzo regeneriše, ali regenerisan rep se razlikuje od originalnog kako po obliku, tako i po boji. Najčešće regenerisan rep ima oblik repe ili kugle, ima nepravilne podeoke, i često je bleđi od originala. 

Šare nalik na leopardove na odraslom gekonu, obično su tamne i u jasnom kontrastu sa bleđom osnovnom bojom. Mrlje su najčešće najdefinisanije na dorzalnom delu na glavi, kao i na repu. 

Kod mladih primeraka se jako ukršta tamno smeđa sa osnovnom žutom bojom. Tamne trake se šire godinama i zavise od veličine samog gekona, a žuta osnovna boja često bledi do boje slame. Odrasli primerci zadržavaju bar tragove pređašnjih dana tokom svog života. 

Leopard gekon sa danas možu lako nabaviti (iako su ponekad skupi) u različitim dizajniranim bojama i šarama. 

Između ostalih imamo: 

- Visoko žute koji su veoma bliski „normalnim“ leopard gekonima, ali sa svetlijom žutom osnovnom bojom, i često sa smanjenim tamnim mrljama. 

- Hiperksantični – Ovo je faza „visoko žuta, visoko žuta“ – drugim rečima, ovi gekoni su oklopljeni osnovnom svetlo žutom bojom i imaju smanjene tamne šare. Ova fazu neki odgajivači označavaju kao „duh leopard gekon“. 

- Mandarina – Samo ime odlično opisuje fazu. - Pastelni – Ponovo su hobisti izabrali ime koje je vrlo deskriptivno. Osnovna boja se preliva zajedno sa šarama. Šare na glavi i repu su standardne. 

- Lavanda – Pre nego uske, redukovane i smeđe, tamne trake i mrlje na ovom obliku su široke, upadljive, ljubičasto-plavih nijansi. 

- Prugasti – Ovaj oblik ima široku, svetlu prugu posred leđa koja je uobičajeno oivičena upadljivim tamnim pigmentom. Bočne pruge takođe mogu biti prisutne. Čak i rep ima pruge koje se nalaze duž kičme, ali su često neujednačene i mogu biti manje definisane nego pruge na trupu. Osnovna boja može biti žuta ili boje mandarine. 

- Snežni – Kod ovog gekona je žuta ili narandžasta osnovna boja zamenjena belom. Poseduje crna presijavanja. Najsvetliji pojedinci (oni kod kojih su crne margine svedene na minimum) su najpoželjniji. 

- Džungla – Ovaj šareni oblik ima nametljive šare na prugama i trakama. 

- Leucistični – Leucistični leopard gekoni su svetlo žuti do krem boje, imaju pepeljasto siv rep, bez oznaka, i pepeljasto sivu glavu kojoj najčešće nedostaje veliki broj mrlja. Obično imaju tamnije tragove na trupu, a izraštaji su sivo-beli. 

- Albino – Mnogo češće nego poptuno bela boja, ovu interesantnu fazu odlikuju primetne, ali prigušene, boje, a rekvizit su joj i pink oči. Albinizam je danas popularan, i često se množe gušeri ove faze. 

- Mećava - Potpuno beli. 

Leopard gekoni su spsobni za oglašavanje. Njihov repertoar škripanja i škljocanja je najprisutniji kod mužjaka u borbi. 

Veličina i životni vek 

Puna veličina ovog gekona je između 18 i 30 cm. Reč je o dugovečnom gekonu, koji živi između 15 i 22 godine, uz pravilnu negu u zarobljeništvu. 

Staništa 

Leopard gekon naseljava kamenite krajeve Pakistana i Indije. To je noćna, kopnena vrsta. 

Nega u zarobljeništvu 

S obzirom da leopard gekoni nisu preterano aktivni, njihov terarijum može biti relativno mali. Iako im mi rado obezbeđujemo veći prostor, terarijum kapaciteta 37.8 L je dovoljno veliki za jednog mužjaka ili dve ženke. Savršeno odgovaraju i plastične kutije od džampera i ćebadi. S obzirom da su odrasli mužjaci vrlo teritorijalni, više od jednog ne bi trebalo držati u istom kavezu. 

Podloga za terarijum Vašeg leopard gekona može sadržati oko 2.5 – 5.1 cm peska, sitnog šljunka, čempresne materije za zagrtanje biljaka, kalcijum-pesak, ili druge slične materijale. Nekoliko kutija za skrivanje od plastike ili od kore drveta bi trebalo obezbediti gekonima. Cylindropuntia skeletoni mogu napraviti lepa mesta za skrivanje, kao i vizuelne barijere. Ukoliko odlučite da stavite i pustinjsku biljku – sukulenti kao i bilo koje od spororastućih Sanseveria i Howorthia bi mogle biti odličan izbor – terarijum bi morao da bude dobro osvetljen preko dana. 

Biljke bi trebalo zasaditi direktno u podlogu terarijuma, ali će ipak biti lakše da se ostave u svojim saksijama, a saksiju možete zakopati u podlogu. Ovaj način je lakši, često bolji, kako za biljku, tako i za Vas, jer će Vam omogućiti da lako zamenite biljku ukoliko postane neophodno. Fluorescentne i sijalice „za rast biljaka“ su bolje za biljke od hladno belih ili drugih koje se često koriste za kućno osvetljenje. Takođe, fluorescentne sijalice emituju manje toplote od električnih sijalica. Pustinjske biljke moraju da se zalivaju, ali najčešće samo umereno. Previše zalivanja može nauditi biljci, podjednako kao i premalo zalivanja. Kao i uvek, iskustvo će biti najbolji učitelj. 

Iako će biljke zahtevati svetlost, gekoni – kao noćna vrsta – neće. 

Nameštaj u kavezu mora biti bezbedno pričvršćen ili položen na donje staklo terarijuma. Ukoliko se nameštaj pomeri na vrh peska, Vaš gekon može kopati pored njega, i povrediti se. 

Razmnožavanje 

U Sjedinjenim Državama se upravo leopard gekoni najviše razmnožavaju, i istovremeno spadaju u najpopularnije vrste guštera u Evropi i Aziji. 

Odrasli mužjaci leopard gekona imaju veće preanalne pore nego ženke i postanalna zona je loptičastija. Gekoni bi trebalo da se hlade oko 60 dana u toku zimskog perioda. Temperatura na dnu kaveza od 18 °C preko noći i 22 °C preko dana će biti dovoljna. U tom periodu bi trebalo smanjiti i spoljašnju svetlost. Ovo je period smanjene aktivnosti i hranjenja, a ne hibernacije. 

Nakon dva meseca, ugrejte gekone i nahranite ih. Dajte im zrikavce, brašnene crve, i druge insekte, kao i novorođene ružičaste miševe. Ženka leopard gekona će napraviti od četiri do sedam legla sa po dva jaja za svreme svake sezone parenja. Obično će rado prihvatiti oko 2.5 cm umereno vlažne mešavine treseta i peska za poleganje jaja. Ujutru, nakon postavljanja jaja, bi najbolje bilo premestiti ih u inkubator, i temperaturu podesiti na 29 – 30.5 °C. 

Bitno je da vlažnost materijala u inkubatoru bude odgovrajuća - ni suviše suva, ni suviše vlažna, zato što će je jaja ili dehidrirati, ili prehidrirati. Odnos od 6:4 vermikulata i vode će obezbediti dobru vlažnostt u inkubatoru. Takođe možete postaviti plitku posudu sa vodom na vrh vermikulata da biste obezbedili relativnu vlažnost blizu 100% konstantne hidratacije. Jaja bi trebalo da budu položena na vrhu vermikulata ili zakopana otprilike do pola. Najbolje bi bilo da se jaja ne okrenu na svoje uzdužne ose prilikom pomeranja. 

S obzirom da leopard gekoni spadaju u reptile sa temperaturno zavisnom polnom determinacijom, temperatura u inkubatoru tokom prvog tromesečja će odrediti pol embriona. Preporučena temperatura od 29 – 30.5 °C će biti odgovarajuća za oba pola. Hladnije temperature će proizvesti uglavnom ženke, a toplije mužjake. Iako je smrtnost embriona zaista velika na visokim temperaturama, jaja koja prežive temperature iznad 32 °C će proizvesti ne mužjake, već velike, robusne, agresivne “super-ženke”. 

Drugi gekoni sa sličnim potrebama 

Mnogo srodnih gekona, uključujuči trakaste gekone (Coleonyx sp.) sa jugozapada Sjedinjenih Država, Meksika i severne Centralne Amerike, će se pravilno razvijati u terarijumu sa uslovima koji odgovaraju leopard gekonima. Druge, ne tako popularne vrste, kao što su gekoni sa šlemom (Gekkonia), različiti gekoni sa kvrgavim repom (Nephrurus), kao i namib gekoni (Chondractylus) bi takođe bili dobri kandidati za ove terarijume.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu