welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Razmnožavanje riba

Ići dole

Razmnožavanje riba

Počalji od Admin taj Sre Jun 15, 2016 10:42 pmKod većine riba čin razmnožavanja u našem narodu zvan mrest obavlja se van tela riba u okolnoj vodi. Naravno, i kod riba ima izuzetaka, odstupanja. U akvarijumima dobro znane ribe živorotke ( ženke ) u sebi nose oplođenu ikru i rađaju razvijene žive ribice. 
Kod ženki se u posebnim organima ( ovaria ) stvaraju jajašca koja naš narod zove ikra. Isto kao i ženke, mužjaci u trbušnoj duplji imaju polne žlezde ( testes ) koje luče spermu koju naš narod naziva mleč. Kod svih živorotki mužjaci se veoma lako uočavaju i razlikuju od ženki. Mužjacima je podrepno peraje pretvoreno u cevčicu – organ za oplođenje ženki koji se naziva gonopodium pomoću koga ženki ubacuje mleč kroz urogenitalni otvor. Jajovod kod ženki ima posebne šupljine u kojima se oplođuje ikra i tu ona sazreva da bi zatim ženke rađale krupne žive već razvijene ribice. U drugim šupljinama jajovoda ženke, mleč se uskladišti i pošto se ženke porode ovaj mleč oplođava ikru bez ponovnog parenja ženke. Tako ženka bez parenja može nekoliko puta da se porodi, u svakom porođaju sa manjim brojem riba. Tako ženka može da čuva mleč sposobnu za oplodnju i do 14 meseci! 
Bremenitost ženki živorotki koja je inače veoma uočljiva ne možemo upoređivati sa bremenitošću ženki sisara kod kojih je plod vezan za krvotok majke sa pupčanom vrpcom i tako prima hranu. Kod živorodih riba plod se razvija iz ikre koja nema vezu sa telom majke, već se u ikri razvija larva i hrani se iz bogato hranljive žumančane kesice. Ponekad usled neodgovarajućih uslova, ženka živorotke „pobaci” izbacujući pored slabo razvijenih, obično mrtvih ribica I krupna zrnca neoplođene ikre. 
Većina riba, odmah iz analnog otvora, ispred podrepnog peraja , ima urogenitalni otvor koji se još naziva I urogenitalna bradvica I ovde se završavaju izlazi polnih žlezda I mokrovod. Urogenitalna bradavica je kod većine riba uočljiva u vreme pred I za vreme mresta. Tako kod skalara pred mrest se pojavljuje legalica, kod mužjaka je ona tanja I duža a kod ženki je kraća I nešto zdepastija. Posle mresta im se legalice povuku. Ženka gavčice, naše male ribe iz slatkih voda pred mrest ispušta legalicu dugu 5 – 6 cm, iako je ona sama jedva duga 10 cm. Ovom legalicom ikru polaže isključivo u telo rečne školjke. Mužjak nema legalicu, on mleč ispušta ispred školjke koja ga disenjem usisa I tako mleč dospe do ikre da bi je oplodio. 
Razmnožavanje riba u prirodnim uslovima je određeno ustaljenim godišnjim promenama klime. Na našoj geografskoj širini je to uslovljeno porastom toplote, u tropskim predelima razmnožavanje riba je u tesnoj vezi sa nailaskom doba kiša. U akvasrijumskim uslovima obično podizanjem toplote za 2 – 3 ºC ili delimičnom promenom, osveženjem vode ili smanjenjem tvrdoće pobuđujemo ribama nagon za razmnožavanjem. Osnovni preduslov za uspešno razmnožavanje je da se ženka dobro napuni ikrom I da se mužjak pripremi za mrest, što on obično pokazuje dobijanjem lepših, življih boja, a neki u vreme mresta postaju i znatno ratoborniji. 
Ribe se najradije mreste u sredini koja im najbolje odgovara I gde se osećaju potpuno bezbedne. U vreme mresta ribe ne smemo uznemiravati naglim promenama toplote ili lupom koja će ih plašiti, naglim pokretima pred akvarijumom, promenom uobičajenog osvetljenja… 
Jednostavno, u vreme mresta ribe trebaju potpun mir i spokojstvo. Za uspešan mrest treba pre svega odgovarajući mrestlišni akvarijum sa vodom određene tvrdoće I pH vrdnosti, toplote, svetla, odgovarajuća dubina vode I bilje.Evo nekih slika radjanja ribica

avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu