welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Kako pomoci bolesnom golubu?

Ići dole

Kako pomoci bolesnom golubu?

Počalji od Tigrica :) taj Sub Jul 04, 2015 12:25 pm

„Paratifus“ golubova


Evo primera kako možete izlečiti jednog goluba (pticu).

Često možete videti nekog goluba koji ne može da poleti jer izgleda povredjeno.
Kao prvo taj golub nije povredjen nego je najverovatnije bolestan. Simptomi su spušteno jedno krilo, teško hoda hramlje, miruje na jednom mestu, perije malo nakostrešeno, ne može da poleti.

Inače u pitanju je "paratifus" klasična golubija bolest . To je je infekcija probavnog sistema koju izaziva bakterija salmonela. Ne treba se plašiti da će preći na vas, redovna higijena poput pranja ruku je dovoljna.

Gore navedeni simptomi su krakteristični za hronični paratifus najčeći oblik  kod odraslih golubova dok kod mladih je češi akutni paratifus čiji simptomi su: slabost, pospanost, stoji u mestu, nemože da poleti. Tu nema vidljivih problema sa krilima i nogama.

Paratifus izaziva otoke u zglobovima krila i nogu koje vi ne možete primetiti, zbog toga jedno krilo je spušteno do zemlje i izgleda kao da je povredjeno. To oštećenje je trajno i u stanju mirovanja će uvek biti spušteno ali posle izlečenja golub će moći normalno leteti.

Lečenje traje minimum 10-14 dana, sve zavisi u kakvom je stanju golub.

Prva stvar: Smeštaj
Morate uzeti goluba i skloniti na sigurno, napolju na zamlji ne sme da ostane nikako jer pre ili kasnije naćiće ga neka mačka u prolazu.
Potrebana je bilo kakva prostorija, kupatilo, garaža (gde mačka ne može da udje)....najbolje u sobi vama na oku. Može se staviti u ugao sobe jer će prva tri dana samo mirovati. Kavez nije dobro rešenje jer ptica mora kasnije pomalo leteti po prostoriji inače će atrofirati.
Ukoliko je pak u kavezu, ne sme biti izložen direktnom suncu i mora biti napola prekriven. Terasa takodje nije dobro rešenje jer će pasti na zemlju, kad dobije malo ali nedovoljno snage.

Golubarima nemojte ni da spominjete slučaj jer oni bolesne često ubijaju da bi sačuvali jato. Treba dobro da izlečite svog goluba kako sutra ne bi zarazio druge. 
Bitno je da ga držite u kući dok traje tretman kako ne bi "zalečen" odleteo pre vremena.

Druga stvar: Starost goluba

Morate da izmerite vašeg goluba radi davanja leka koji se daje prema telesnoj masi.
Mlad golub ima oko 100-150gr.........dok odrasli golub ima 250-300gr.
Stavite goluba u kutiju ili kavez i izmerite zajedno, posle izmerite samo kavez i oduzmite.

Treća stvar: Lečenje

Paratifus odnosno salmoneloza ptica se leči antibioticima širokog spektra. Kao što  su: 
Enrocin 10% (enrofloxacin)
Amoxicilin
Ampicilin
Sulfadimidin


Lek se daje kroz vodu koju pije.

Za najefikasniji lek protiv salmonele smatra se Enrocin 10% (enrofloxacin). Pa ćemo ga staviti kao lek prvog izbora. Mada će i drugi dovesti do izlečenja ali golub može potecijalni ostati prenosnik. Svi gore navedeni dolaze u obzir.
Kupuje se u veterinarskoj apoteci. Doziranje zavisno od težine i količine vode koju pije na 24h, 

Doziranje: Enrocin 10% (enrofloxacin).
 
0.5ml leka u 1 litar vode. 
Bazirano na odrasloj ptici od 250-300g i potrošnji dnevnoj vode do 50ml.....ukoliko ptica pije manje vode do 25ml dnevno onda treba 1ml leka u 1 Lvode. Uvek početi sa slabijom dozom. 

Ukoliko je mlad golub težine npr, 150gr......onda manja doza 0.3ml leka u 1 litar vode
Takodje bazirano na potrošnji vode do 50ml dnevno........ukoliko pije do 25ml vode dnevno onda treba 0.6ml leka u 1 litar vode. Uvek početi sa slabijom dozom. 

Svaki dan se pravi novi rastvor leka. Lečenje salmoneloze zahteva tretman od 7-10 dana primene leka. Medicirana voda mora biti jedina voda na raspolaganju.


Prvi put će te morate sami špricom dati malo medicirane vode. U tom slučaju otvoriti kljun i polako špricem sipati po par gutljaja uz oprez da voda ne ode u dušnik. Dajte 2-3ml medicirane vode, možete ponoviti posle par sati. Kasnije bi trebalo sam da pokazuje interesovanje za hranu i vodu.

Potrebna oprema:
1. Merica od 1 litra – za rastvaranje leka
1 špric od 2ml (sa debljom iglom) za doziranje leka
1 špric od 5ml za davanje medicirane vode ili hrane direktno u kljun.
2 veća šrica od 20ml – poželjno za odmeravanje vode u pojilici.
1 Posuda za vodu – može pojilica za papagaje ili neka manja posuda dubine 2-3cm (u koju može da stane 100-150ml vode).
1 Posuda za hranu

Posede za vodu i hranu stoje jedna pored druge, trebaju biti fiksirane ili stavite na jedan kraj neki teret kako ih golub ne bi prevrnuo. Ukoliko zagadi vodu fekalijama, treba je promeniti.

Poželjno je znati koliko golub pije vode na 24h, jer od toga zavisi koliko leka unosi u organizam. Normalna potrošnja vode je 25-50ml, medjutim neki bolesni golubovi mogu piti i 80ml vode. Sve zavisi i od temperature prostorije.
Tehnika odredjivanja je prosta: jednostavno velikim špricem od 20ml dozirate mediciranu vodu u pojilicu.....posle tačno 24h drugim špricem od 20ml izvučete ostatak i jednostavno sračunate. Iz higijenskih razloga jedan špric vam je za čistu vodu, drugi za otpadnu.

Ishrana: 

Neke stvari koje morate znati:

Golub možda neće sam jesti zbog šoka od promene sredine i zatvorenig prostora. Tada morate da ga nahranite ručno:
Uzmite neki keks "plazma" recimo izmrvite ga u šolju, dobro ga natopite vodom ili mediciranom vodom u kojem je ratvoren lek na gore opisani način....zatim sve to izmiksujte malim mikserom za nes-kafu...ili ručno. U krajnje slučaju može i hleb umesto keksa koji je hranljiviji.
Miksujte sve dok se sve ne pretvori u tečnost, uzmite špric i jedno 5ml tog rastvora polako ušpricajte u grlo da popije. Trebaće vam pomoćnik da drži guluba, podići visoko glavu goluba otvoriti silom kljun i polako pomalo ušpricavati u grlo po nekoliko gutljaja.
Postoji mogućnost da se golub zagrcne i da tečnost ode u pluća pa morate biti krajnje oprezni i strpljivi. Golub će se sve vreme opirati i treba paziti da ne povredi se pogotovu oko i sl. 
Naravno sve ovo je privremena ishrana dok se golub malo ne opusti i sam počne da jede, za male ptice koje treba stalno ručno hraniti postoji specijalna hrana za ručno hranjenje koja je mnogo jača osim toga i hrani se više puta dnevno.

U praksi ukolko je odrastao golub koji samostalno jede....on sam već drugi dan posle primene leka počinje samostalno da jede iz posuda koje moraju biti pored njega. Ukoliko ne jede nahranite ga ručno 2-3 puta dnevno na špric ili probajte da sa dva prsta prinesete kljunu nešto od krupnije zrnaste hrane....npr. kukuruz kokičar.

Od hrane u zrnu treba imati: pšenicu, ovas, ječam, pirinač, kukuruz kokičar. Sve ovo možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane na meru po 100gr. Videćete šta najviše voli od toga, uglavnom je to pšenica ali treba imati raznovrsnu ishranu. Hleb izbegavajte jer ga samo rastura.

Zdrav golub u proseku jede dnevno hrane 10% svoje težine.

Trebate znati da golubovi za varenje koriste pesak i sitne kamenčiće pa je i to poželjno imati to se zove „grit za golubove“. U krajnjem slučaju nadjite neki sitan šljunak veličine pirinča sa peskom. Dovoljno je 2-3 supene kašike toga. Sve to dobro isprati u desetak voda da izadje prljavština i mulj.........potom sve to prokuvati zadnjoj vodi. Sve ovo je važno kako bi se uništile bakterije, vodu prospite i materijal dobro osušite, potom stavite u posebnu posudu pored posude sa hranom.


Neke veterinarske apoteke u Beogradu gde možete kupiti Enrocin 10% (enrofloxacin) i „Sulfadimidin“. Drugi antibiotici se kupuju u humanim apotekama.
1.   Vetrinarska apoteka „Amara Vet“ Mileševska 9, tel: 011/ 343 1000 
2.   Vetrinarska apoteka „Oktafarm“ Bulevar Kralja Aleksandra 159, tel:  011/2401-938 
  


"Sulfadimidin“ 

Doziranje
Prva dva dana 5ml leka u 1/4 vode.
Naredna 3-5 dana pola od toga 2.5ml u 1/4 vode. To mora biti jedina voda koju može da pije. 
Ukupno dakle 5-7 dana primena leka.


Ako ptica može bez problema da uzleti sa poda na vrh regala vi ste  završili posao. Sačekajte još koji dan i otvorite prozor, golub neće odmah odleteti ali čim se oseti sposobnim izleteće.


Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije možete se registrovati i postaviti pitanje ili otvoriti novu temu. Preporučujemo da pogledate i ostale teme na ovom forumu.
avatar
Tigrica :)
VIP član
VIP član

Broj poruka : 62
Datum upisa : 25.06.2014
Godina : 16
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika http://sundjerbob.forums-forfree.com/

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu