welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

papagaji Are

Ići dole

papagaji Are

Počalji od Admin taj Sub Maj 23, 2015 3:08 pm
Moguće da ste ogromnog papagaja iz porodice ara videli samo na reklami za sok, ali to je zato što je njihovo prirodno stanište u dalekoj Južnoj Americi, tačnije u tamošnjim prašumama. S obzirom na pravu eksploziju boja svojstvenu takvim predelima, nije ni čudo da je arino perje takođe jarkih boja. U našoj dnevnoj sobi ara bi i te kako odskakala od svega ostalog, ali u prašumi, čak i tako šarena, ona je kao nindža , bar dok se ne vine u vazduh.
Sve are podeljene su na četiri osnovne grupe: prva obuhvata 12 vrsta među kojima su najpoznatije plavo- -žuta, zelenokrila i crvena ara. U drugu grupu spada plavočelna ili mala ara, dok trećoj pripadaju zumbulaste are. Četvrtu grupu čini samo jedna vrsta – plava ili ara spiks.
Plavo-žute are su tražene kao ljubimci zato što mogu da govore   mig
Are su najveće ptice u porodici papagaja, a ovu titulu dobile su zahvaljujući visini i rasponu krila. Dužina tela zavisi od vrste i kreće se od 30 centimetara do čak jednog metra! Najveći pripadnik ove vrste je zumbulasta ara
Kad ovi džinovski papagaji rašire Osim što su lepi, imaju još mnogo krila, to izgleda kao da se ogroman zanimljivih osobina tropski koktel vinuo u vazduh .Smatra se da odrasle are imaju inteligenciju četvorogodišnjeg deteta pa nije ni čudo što bi mnogi želeli da ih imaju za ljubimca. Međutim, ne dajte da vas to prevari, jer ono čime će vas one najčešće počastiti jeste nesnosna buka koju prave i zbog koje se baš i ne preporučuju za držanje u kući. Ako se pitate jesu li makar talentovane za pesmu, odgovor je – jesu, ali isto koliko i galeb iz „Male sirene“ . Ni govor im nije baš jača strana, ali ako su raspoložene, počastiće vas ponekom rečenicom.
Are ne prate trendove, kod njih su jarke boje uvek u modi , ali šareno perje nije najupečatljivija osobina koja ih odvaja od ostalih papagaja. To je kljun! Samo kod ara je kljun spljošten sa strane i upadljivo povijen nadole. Ostalim pticama sigurno ne bi bilo milo da ih ara malo kljucne po glavi s obzirom na to da u celom ptičijem svetu nema snažnijeg kljuna!
S obzirom na to da nastanjuju egzotična mesta poput Paname, Kolumbije i Venecuele, razumljivo je što se njihova glavna ishrana zasniva na voću. Dnevni obrok ara sastoji se od raznih sočnih plodova, semenki, kao i orašastih plodova koje lome snažnim kljunom. Međutim, ponekad im, izgleda, opadne gvožđe, pa moraju da strpaju u kljun i nešto mesnato. Jer, čime će drugo zumbulasta ara opravdati to što malo, malo, pa gricne ponekog puža koji živi u palminoj krošnji . 


Ove ptice vole društvo pa, kao i sve druge njihove rođake, žive u jatima. A kada dostignu polnu zrelost, odaberu jednog partnera sa kojim obično provedu život. Kako romantično, zar ne?
Crveno-plava ara voli da jede jabuke, orahe i banane
CRVENO-PLAVE ARE MOGU DA RAZLIKUJU BOJE I OBLIKE, A UZ DOBRU DRESURU, MOGU DA REŠAVAJU I ZADATKE IZ MATEMATIKECOOL
Ara može da doživi i 70. godinu! Zapravo, njen životni vek je skoro kao i ljudski, s tim što are u divljini žive znatno kraće. Nažalost, ove rajske ptice spadaju u ugrožene vrste. Zbog lepote često su na meti lovaca, ali ne radi uzgoja, već zbog predivnog perja koje domoroci koriste za ukrašavanje svojih nošnji i kostima. Najugroženije su velike crvene are.  ara1
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 14
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu