welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Osip i gubitak dlake kod morskog praseta

Ići dole

Osip i gubitak dlake kod morskog praseta

Počalji od Admin taj Pet Sep 16, 2016 10:49 pm

Gubitak dlake, kožne lezije, kao i druge promene na koži, mogu biti različite etiologije.

Uzročnici mogu biti šugarci, vaši, dermofitne gljivice, bakterije, hemijske materije, mehanička  oštećenja  i dr. 
Vaši: kod teške i masovne infestacije svrab je uvek prisutan ali nekad kod slabije infestacije može i izostati. Vaši se mogu detektovati golim okom kada su prisutne u krznu, zatim mikroskopskim pregledom dlake i kožnim skarifikatom.Šugarci (Trixacarus caviae, sarkoptoidni šugarac): mogu prouzrokovati  jak pruritus (svrab). Najsigurnija dijagnoza se postavlja struganjem (skarifikacijom) promenjenog dela kože. U težim slučajevima pored pruritusa mogu biti prisutni i nervni simptomi.
Prstenasti rep je prilično često oboljenje u morskog praseta. Uzročnik je Trichophyton mentagrophytes – dermatofitna gljivica. Na koži dolazi do gubitka velike količine dlake, koža je obično pokrivena ,,krljuštima’’ ali može biti i vidno inflamirana uz prisustvo svraba. Dijagnoza se postavlja isključivo direktnim mikroskopskim pregledom kože i dlake iz lezijama zahvaćenog područja.

Alopecija - gubitak dlake bez pruritusa, najčešće može biti rezultat žvakanja dlake od strane drugih zamoraca i majke ili posledica samostalnog žvakanja. Nutritivni poremećaji u vidu nedostatka vitamina C mogu takođe biti uzrok alopecije. Usled nedostataka grubih vlakana zamorci često čupaju sopstvene dlake, što često znaju raditi i iz dosade. Još bi trebalo napomenuti da se u gravidnih ženki može javiti alopecija koja nakon partusa iščezava.

Od bakterija  koje izazivaju oboljenja kože trebalo bi svakako spomenuti Streptococcus zooepidemicus koji može biti uzročnik masovnih abscesa na koži. Isti ovaj uzročnik može prouzrokovati cervikalni limfadenitis. Limfni čvorovi mogu pucati a iz njih se provaljuje belo - žuti gnoj. Staphilococcus aureus izaziva pododermatitis - oteklinu i ulceracije na jastučiću šapice. Uzročnik se naseljava na lezije na koži. Ovo oboljenje je u direktnoj vezi sa uslovima držanja i podom kaveza. 
 
Kako bi odredili šta je uzrok promena na koži i adekvatnu terapiju, dermatološki pregled kod veterinara je neophodan. Kako kožne bolesti liče jedna na drugu, skarifikatom promenjenog mesta se može dobiti jasna smernica u daljoj dijagnostici i terapiji.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 14
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu