welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Kopanje po tepihu

Ići dole

Kopanje po tepihu

Počalji od Admin taj Pet Sep 16, 2016 10:33 pmKopanje je prirodno za zečeve. Kako biste predupredili da zec kopa tepih i ukoliko želite da predupredite bilo koje drugo destruktivno ponašanje, trebalo bi da date zecu mogućnost da kopa po nečemu drugom.
1. Omogućite alternative 

Budući da Vaš zec ima prirodnu potrebu da kopa, obezbedite mu nešto gde će to moći da radi. Napravite prostor za kopanje koristeći duboku kartonsku kutiju (jednu stranu isecite, ili napravite rupu kako bi zec bez teškoća mogao da ulazi i izlazi iz kutije). Postavite deblji sloj iseckanog papira, sena, ili zemlje (mada postoji rizik od nereda) u kutiju. Možete čak zatrpati nekoliko igračaka ili poslastica kako biste ovu radnju učinili interesantnijom. Takođe možete koristiti manje kutije ili posude za posip sa iseckanim papriom ili senom u ovu svrhu. Pogodna je svakako i trava koja nije tretirana hemikalijama. 

2. Osigurajte svoj dom 

Zaštitite mesta u svom domu na kojima zečevi vole da kopaju (ćoškovi i mesta ispod vrata su im posebno interesantni). Možete ih obložiti pleksiglasom, plastičnom podnom podlogom, linoleumom, podnim trakama, teškim podlogama, travnatim podlogama, ili možete pomeriti nameštaj kako biste blokirali omiljene zone za kopanje. Ukoliko primetite da Vaš zec hoće da kopa po nameštaju, pokrijte ga teškim pokrivačima. Ne dozvolite da slobodno vršlja po celom stanu, barem ne u početku: ograničite mu prostor i osigurajte ga, i na taj način olakšajte proces dresure. 

3. Posmatrajte i preusmeravajte 

Vaš zec ne zna instinktivno da ne sme da kopa po nameštaju ili podu, pa ga morate naučiti. Posmatrajte novopridošlog zeca u toku igre u početku. Počnite s ovom praksom čim dovedete zeca u kuću, kako biste predupredili loše navike. Kad god zec počne da kopa gde ne bi trebalo, reciti odsečno „ne“, ali ne vičite, pljesnite rukama (ili nogom o pod) da privučete pažnju svog zeca, a zatim ga premestite u kutiju za kopanje. 

4. Imajte strpljenja 

Biće potrebno vremena da zec shvati Vašu poruku, pa morate imati strpljenja. Nikada nemojte udarati zeca. Ukoliko se uporno vraća i kopa po stvarima po kojima ne bi smeo, umesto da kopa u kutiji koja je za to predviđena, vratite ga na neko vreme u kavez. Vremenom će imati sve manju potrebu za kopanjem. 

5. Sterilizacija 

Sterilizacija pomaže u sprečavanju destruktivnog ponašanja, uključujući kopanje i glodanje.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu