welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Zelena iguana

Ići dole

Zelena iguana

Počalji od Admin taj Ned Jul 03, 2016 11:54 amZelena Iguana postaje sve popularnije kao kućni ljubimac. Međutim, pre nego što odlučite da uzmete iguanu, postoji nekoliko stvari o kojima treba ozbiljno razmisliti:
Kao i sa bilo kojim drugim kućnim ljubimcem, pravilna ishrana, čuvanje i nega iguane će zahtevati Vaše vreme i novac. Veliki broj bolesti koje pogađaju iguane povezane su sa nepravilnom ishranom, kao i neodgovarajućim okruženjem. Da li znate kako da ispunite te osnovne potrebe? 


Čak i ukoliko se pravilno čuvaju, iguane mogu razviti neke zdravstvene probleme ili se povrediti. Da li želite i da li ćete moći da omogućite neophodnu zdravstvenu negu za svoju iguanu? Iguane rastu. Možda mislite da su mladunci slatki i laki za čuvanje u terarijumu. Ali, šta ćete učiniti kada iguana poraste nekoliko centimetara, i zahtevati kavez veličine male sobe? 


Poreklo zelenih iguana 


Staništa zelene iguane se prostiru od kišnih šuma severnog Meksika do jugoistoka Brazila gde je temperatura i vlažnost vrlo visoka. Iguane žive na drveću i sunčaju se na Suncu. Jedu samo biljnu hranu: preko pedeset različitih vrsta lišća, cveća i voća. Njihovo okruženje u zarobljeništvu mora da imitira ovo koliko god je to moguće. 


Zelena Iguana poleže jaja. Kao i mnoge kornjače, jaja zakopava u pesak, i kada se mladunci izlegnu, majka nema ništa više sa njima. Može porasti do 1.8 metara dužine, i može dostići težinu od 8 kilograma. Uz pravilnu negu, mogu živeti 15 godina i duže. 


Grejanje 


Zelena Iguana je hladnokrvna i zahteva dodatno grejanje da bi pravilno varila hranu. Preferiraju dnevne temperature od 26.6-32.2°C, i noćne od 21.1-25°C. Ukoliko je gušteru hladno, ne može pravilno da vari hranu i veće su šanse da će se razboleti. Gušteri vole da imaju mogućnost promene temperature, i da se, ukoliko im je hladno na jednom mestiu, pomere na toplije mesto u kavezu i vice versa. Stavite kvalitetan termometar u kavez na mesto gde iguana provodi najveći deo vremena, da biste mogli da pratite temperaturu. 


Osnovni izvor toplote 


Neophodno je da osnovni izvor toplote održava temperaturu čitavog kaveza u propisnom rasponu. Nekoliko električnih sijalica iznad kaveza je jedan od najboljih izvora toplote. Preko noći, ove sijalice je neophodno ugasiti, pa će, eventualno, druga vrsta izvora toplote biti neophodna, zavisno od temperature u datom prostoru. Grejuća podloga postavljena ispod kaveza, keramički infracrveni emitor toplote ili grejuće ploče, ili dosta skupe noćne sijalice za reptile koje proizvode toplotu, mada malo osvetljavaju, mogu biti korišćene u ovu svrhu. Kada su u pitanju veći prostori, grejač prostora ili odvojen sobni termostat se može koristiti da zadrži optimalnu temperaturu prostora. Trebalo bi dodati i požarne alarme gde se koristi osvetljenje ili bilo koj drugi izvor svetlosti. 


Sekundarni izvor toplote 


Sekundarni izvor toplote stvara više toplote u specifičnim mestima u kavezu, kako bi se obezbedila temperaturna razlika. Da biste najbolje pripremili ove razlike, sekundarni izvor toplote bi trebalo da pokriva samo 25-30% površine kaveza. Sekundarni izvor stoplote može biti električna sijalica od 50-75 vati na keramičkoj podlozi, osigurano ugrađena negde gde životinja neće moći da je dotakne. Takođe se mogu pronaći i posebna osvetljenja „za sunčanje“. Oba tipa osvetljenja bi trebalo da osvetljavaju „zonu za sunčanje“ van kaveza. Temperatura na mestu gde će se iguana grejati bi trebalo da bude 32.2-37.7°C. 


NE KORISTITE VRELO KAMENJE KAO IZVOR TOPLOTE. 


Više o osvetljenju 


Stakleni kavezi, čak i oni koji imaju mrežu na vrhu, ne smeju NIKAD da se koriste ukoliko je obezbeđen prirodan izvor svetlosti. Stakleni kavezi će zadržati toplotu i mogu stvoriti fatalno visoke temperature. 


Posle Sunca, najbolji izvor svetlosti je kombinacija vidljivog svetla koje daje fluorescentna ili električna sijalica, i UVB osvetljenje iz posebnih crnih svetala za reptile, ili kombinacija svetala. 


Osvetljenje 


Vidljivo belo svetlo 


Osim za grejanje, električne sijalice se takođe koriste zato što proizvode vidljivo belo svetlo. Kombinacija fluorescentne i električne sijalice se mogu koristiti radi obezbeđivanja vidljivog osvetljenja u svim delovima prostora za iguane. 


Ultraljubičasto osvetljenje 


Osim toplote i belog osvetljenja, iguane moraju imati pristup prirodnom osvetljenju radi dobrog zdravlja. Zbog toga im je potreban izvestan spektar ultraljubičastog (UV) svetla, poznatog kao UVB. UVB je potreban za iguanu, da bi proizvodila vitamin D. Ni jedno veštačko osvetljenje se ne može meriti sa Suncem i količinom UVB koju ono proizvodi, pa kada su spoljašnje temperature po sunčanom danu iznad 21.1°C, premestite svoju iguanu napolje u kavezu od mreže sa vratancima koja se mogu zaključati. 


Obezbedite i neki hlad ili zonu za skrivanje unutar kaveza. UV zraci ne prodiru kroz prozorsko staklo, pa iguana koja se premesti na sunčan sims iza zatvorenog prozora, ne prima UV zrake. 


Ukoliko zelena iguana nema pristup prirodnoj sunčevoj svetlosti, posebna crna svetla se koriste, da bi se obezbedilo UVB osvetljenje. Ove crne sijalice za reptile nisu crne svetleće cevi, koje se koriste za osvetljenje fluorescentnih minerala, postera i psihodelične parafernalije (često zvane BLB svetla). Svetla za ribe/akvarijum, kao i svetla za „rast“ biljaka, bilo da su fluorescentna ili električna, ne proizvode UVB. Neophodno je crno svetlo, koje emituje svetlo u opsegu od 290-320 nanometara. Sijalice koje proizvode samo UVB, kao i sijalice koje proizvode kombinaciju UVB i belog osvetljenja su dostupne. Ove UVB izvore svetlosti bi trebalo zameniti svakih šest meseci. 


Zapamtite da UV osvetljenje ne prodire kroz staklo, pa kada se koriste UVB izvori svetlosti, vrh kaveza mora da bude od žice koja nije previše tanka. Preporučuje se da UVB izvor svetlosti ne bude manji od 45.7 cm od dela gde iguana provodi najveći deo vremena; optimalno je 25.4-30.4cm. 


Delovi koji su osvetljeni električnom grejućom sijalicom i UV osvetljenje moraju biti preklopljeni. Ukoliko oiguana provodi veći deo vremena grejući se ispod električne sijalice, a UV osvetljenje je na drugom kraju kaveza, neće imati nikakve koristi od toga. 


Fotoperiod 


Iguanama generalno treba 14 sati svetla i 10 sati mraka. Vidljivo svetlo i UVB izvori svetlosti bi trebalo da budu isključeni preko noći da bi omogućili iguani prirodan dan-noć ciklus. Kao što je već pomenuto, biće neophodno dodatno grejanje. 


Da rezimiramo, različito osvetljenje je potrebno, neko za grejanje, neko za belo svetlo i neko za UVB osvetljenje. 


Voda i vlažnost 


Sveža pijuća voda bi trebalo da je dostupna sve vreme. Posebno u toku zimskih meseci, kada je vlažnost niska, poprskajte iguanu vodom nekoliko puta nedeljno. Većina iguana voli da se potopi u vodu, pa obezbedite veću posudu za vodu u kojoj će se kupati. Postarajte se da iguani bude lako da izađe i uđe u kontejner sa vodom. Naravno, biće neophodno da čistite posudu i redovno menjate vodu, s obzirom da iguana može vršiti nuždu u vodi. U suštini, voda ih često stimulira da se olakšaju, pa je potapanje ujedno i deo tretmana protiv zatvora. 


Stanište 


Unutrašnjost 


Kavezi bi trebalo da su osigurani čvrstim poklopcima. Bočne strane akvarijuma bi trebalo da su glatke kako bi sprečile ogrebotine nosa. Mrežasti kavezi ne zadržavaju toplotu što može imati posledicu u vidu traume na nosu ili stopalima. Dobra podloga u kavezu, i dovoljno veliki kavez, kao i korišćenje plastikom obloženih mrežastih delova, mogu smanjiti mogućnost povrede. 


Kavezi mogu biti jednostavnog dizajna da bi olakšali čišćenje. Kavezi napravljeni od drveta mogu dopustiti čišćenje i dezinfekciju. Svežem poliuretanu mora biti omogućeno da suši nekoliko dana u kavezu, i kavez mora pažljivo provetren pre nego što se reptil stavi u kavez, da ne bi došlo do trovanja. 


Gušteri zahtevaju velike kaveze koji mogu da se prilagode njihovim aktivnostima. Kavez bi trebalo da je najmanje toliko visok koliko je iguana dugačka (uključujući i rep); trebalo bi da bude širok 2/3 od iguanine dužine i 1-1/2 do 2 puta veći. Terarijum kapaciteta 151.4 litara sa mrežastim poklopcem će odgovarati mladoj iguani. S obzirom da iguane brzo rastu, što veći terarijum kupite, biće bolje. Kako iguana bude rasla i postajala duža od 91.4 cm, biće neophodno neki kavez prilagođene izrade. U toplijim krajevima Sjedinjenih Država, veliki kavezi smešteni napolju omogućavaju dobra staništa. 


Podloga 


Podloga se nalazi na dnu kaveza. Idealna podloga treba da bude jeftina, estetski prihvatljiva, laka za čišćenje, absorbujuča, i ukoliko se proguta, svarljiva. Podloga može biti od glatkih novina, braon pak papira (često se kupuje u rolni), veštačkog treseta, tepiha, ili peleta lucerke. Nemojte koristiti kedrovinu, šljunak, drobljeni kukuruzni klip, pesak za mačke, drvene opiljke, ili zemljište koje sadrži vermikulit, pesticide, đubrivo ili okvašivače. 


Uređenje i „nameštaj“ 


Grane za penjanje i sunčanje ispod sekundarnog izvora toplote bi trebalo da su dobro osigurane. Ove grane bi trebalo da budu različite veličine, da ne budu sluzave ili lepljive; preporučuje se hrast. Grane treba da budu iste širine kao iguana. Unutrašnjost prekrivena unutrašnjim/spoljašnjim tepihom takođe omogućuje odgovarajuća mesta za penjanje. Glatko kamenje ravne površine je dobar dodatak za iguanu, i može pomoći u čišćenju nožnih noktiju, koji u zarobljeništvu, moraju redovno da se seku. 


Reptili vole mesta na kojima mogu da se sakriju. To može biti prazna kartonska kutija, kartonska tuba, ili saksija za cveće. Mesto za skrivanje treba biti odgovarajuće, a trebalo bi i da je malo uzvišeno. Ukoliko Vaša iguana ne koristi mesto za skrivanje, pokušaje sa drugim ili pomerite postojaće na drugu lokaciju. 


Odgovarajuće biljke u kavezu moraju da proizvode vlažnost, hlad, kao i osećaj sigurnosti. One takođe poboljšavaju estetski kvalitet kaveza/terarijuma. Pre nego što ih stavite, uverite se da nisu otrovne. Dracena, fikus bendžamin, kao i hibiskus mogu biti dobar izbor. Međutim, ukoliko izaberete cvetove hibiskusa, moramo Vas upozoriti da iguane vole – i da ih jedu. Bitno je da biljke nisu tretirane pesticidima i da zemljište ne sadrži vermikulit, pesticide, đubrište i okvasivače. Prskajte biljku sprejem s vodom i zalivajte ga pažljivo od dela gde voda nestaje, do dna saksije, bi trebalo da pomogne u sklanjanju toksičnih hemikalija, koje mogu biti u upotrebi. Držanje kupljenih biljaka na drugim mestima u kući, pre nego što se ubace u kavez, takođe može biti od pomoći. 


Higijena 


Kavez, činije za hranu i vodu bi trebalo rutinski čistiti sa rastvorom od 1:10 izbeljivača. Isperite sve ponaosob nakon čišćenja. Iguana mogu razviti bakteriju salmonelu. Operite pažljivo ruke nakon nošenja iguane i čišćenja kaveza. 


Nošenje 


Većina iguana će pokušati da pobegne kada ih uzmete u ruke. Budite sigurni da je Vaša iguana navikla na kavez i okolinu pre nego što počnete da je nosite. Počnite sa nošenjem dok je još mlada. Krenite postupno – ponudite joj hranu iz ruke, i ponovite to nekoliko puta dnevno. Kada iguana regularno prihvati hranu, možete da počnete da je nosite. Poklonite svojoj iguani neophodnu pažnju i budite dosledni u nošenju. Koristite obe ruke da je podignete, pridržavajući vrat i karlični deo. One će se radije držati za Vas, nego Vi za njih. Ne podižite iguanu za rep, s obzirom da se može polomiti. Iako se rep povremeno regeneriše, nikada neće izgledati isto. 


Ukoliko imate više od jedne 


Reptili su teritorijalni i može doći do tuče ukoliko žive zajedno. Za vreme sezone parenja mužjaci se mogu međusobno poubijati ili mužjak može goniti ženku dok one ne bude mogla da jede. Veće iguane često drže podalje od hrane i izvora toplote svoje manje cimere, a mogu ih čak posmatrati kao predjelo. Najbolje rešenje za ove probleme je separatisan kavez za svaku. 


Ishrana 


Svo bilje koje iguane koriste u ishrani bi trebalo oprati, iseckati (preporučuje se secko koji se koristi za sečenje hrane), i pažljivo pomešati. Sečenje i mešanje će obezbediti uravnoteženu ishranu s obzirom da će iguana jesti svu hranu i neće biti u stanju da izabere samo onu omiljenu i najukusniju. Potudite se da izaberete deset do petnaest vrsta svaki put, iz priložene liste. Pripremite dovoljnu količinu za 4-7 dana, stavite mešavinu u frižider između hranjenja i dajte im da jedu, ali prethodno ostavite neko vreme na sobnoj temperaturi, ili blago ugrejite. 


Hranite ih na sledeći način: 


Mladunce (do 35.5 cm dužine računajući od nosa do karličnog dela) hranite dva puta dnevno, a biljke koje se koriste u ishrani treba da su dobro iseckane. 


Mlade (do dve i po godine ili 91.4 cm) treba hraniti jednom dnevno, a biljke treba da budu sitno iseckane ili srednje krupno iseckane. 


Odrasle (iznad dve i po godine i preko 91.4 cm) hranite jednom dnevno, a biljke grubo isecite. 


SADRŽAJ 


- Svaki obrok treba da sadrži sastojke od svih pet navedenih kategorija:


1. Biljke bogate kalcijumom (60-70% ishrane, 2 ili više biljaka za obrok): eskarol, kelj, raštan, kineski kupus, blitva, peršun, detelina, pelet lucerke, maslačak, repa, slačica, rotkvice (samo povremeno), spanać (samo povremeno), nikad iceberg zelena salata. 


2. Drugo povrće (20-30% ishrane, jedna sorta jednom nedeljno): brokoli, okra, grašak, boranija, tikvice, tikva, šargarepa, sladak krompir, paprike, smrznuto mešano povrće. 


3. Žitarice/vlakna (0-5% ishrane): hleb od celog zrna, prirodne mekinje. 


4. Voće (ne više od 10% ishrane): smokve, kivi, papaja, dinja, jabuke, grožđe, datula, breskve, kajsije, jagode, šljive, paradajz, banane (sa korom). 


5. Vitaminski i mineralni suplementi 


Izdrobite jednu tabletu vitamina. Pomešajte dva dela polomljenog vitamina sa jednim delom kalcijum karbonata ili kalcijum glukonata. 


Nahranite ih na sledeći način: 


Novorođenčad i mlade – mali prstohvat prilikom hranjenja. 


Odrasle – Pun prstohvat na kilogram težine dva puta nedeljno. 


Odrasle ženke – Pun prstohvat prilikom hranjenja od decembra do polaganja jaja.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 14
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu