welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

tukan

Ići dole

tukan

Počalji od Admin taj Pon Jun 20, 2016 11:31 am

Većini posetilaca Vrta dobre nade, tukani su najlepša vrsta papagaja, a malo njih zna da oni ne umeju ni da pevaju ni da pričaju. Krasi ih neobično veliki kljun, pa se stiče utisak da “jedva” balansiraju dok stoje, a istina je da je kljun lagan i krhk.

- Vlasnici smo nekoliko vrsti tukana,koji su definitivno jedni od popularnijih ptica u Vrtu, jer su neobičnog izgleda. Hranimo ih svežim i posebno kuvanim voćem i povrćem, a hranitelji pri ulasku kod njih moraju imati dezinfikovane ruke, jer su u pitanju osetljive ptice – kažu zaposleni u Beo zoo vrtu.

Tukani  su porodica ptica iz reda Piciformes. Imaju izuzetno veliki kljun, a vrsta sa najvećim kljunom je toko tukan, sa dužinom kljuna od 23 centimetra. U bliskom su srodstvu sa barbetima i potiču od zajedničkog pretka. Tukani su nezgrapne ptice veličine od 29 centimetra i 130 grama kod vrste Pteroglossus inscriptus do 63 centimetra i 680 grama kod toko tukana.

Imaju upadljiv veliki kljun koji je kod mužjaka obično duži.  Iako izgleda težak, vrlo je lagan jer tanka rožnata prevlaka prekriva šuplju unutrašnjost kljuna, u kojoj su isprepletene brojne potporne palice. Ponekada se kljun slomi, ali neke ptice uspevaju dugo da prežive, čak i kada im je slomljen velik deo kljuna.

Tukani se hrane uglavnom voćem, ali takođe i kukcima, a neke vrste aktivno love guštere, zmije, ptiće i ptičija jaja. Kljun tukanima omogućava da budu dominantni u odnosu na druge ptice koje se hrane voćem. Imaju dug jezik i nazubljen kljun i često su im goli delovi kože na licima jarko obojeni.

Perje tukana je šareno i postoje razne kombinacije: crna sa crvenom, žutom i belom, crna i zelena sa žutom crvenom i kestenjastom bojom itd. Ne pokazuju izražen polni dimorfizam, osim kod vrsta roda Selenidera i nekih arasarija.

Oglašavaju se kreštanjem, groktanjem i sličnim zvukovima, ali nekoliko vrtsti izvodi kliktanje koje je dosta melodično.

Svi tukani se gnezde u dupljama drveća, a neke vrste preuzimaju napuštena gnezda detlića ili barbeta ili ih ponekada oteraju i prošire rupu. Prostorija za gnezdo je neobložena i tu ženka snese do pet jaja koja inkubiraju oba roditelja tri nedelje. Ptići su potpuno goli bez imalo perja. Nakon izlijeganja mladunci ostaju u gnezdu naredih 40 do 60 dana, a hrane ih oba roditelja.

Tukani nastanjuju Južnu Ameriku od Meksika do severne Argentine. Staništa su im prašume i savane.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 14
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu