welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

degu

Ići dole

degu

Počalji od Admin taj Pon Jun 20, 2016 11:25 am

Očekivan životni vek: 5-8 godina, iako ponekad žive i do 10 godina. 

Veličina: Dužina tela im je oko 12-17 cm, a repa oko 12-15 cm. 

Ponašanje: Degui su veoma društvene životinje i mogu se lako pripitomiti ukoliko se naviknu na nošenje od malena. Međutim, da bi potpuno zadovoljili svoju društvenu prirodu, najbolje ih je držati u grupi. Vole igru i prilično su znatiželjni. Bez društvene interakcije i mogućnosti da budu aktivni, mogu da postanu agresivni i neurotični. Degui su dnevne vrste, što znači da su najaktivniji u toku dana. 

U divljini žive u zajednici (kao prerijski psi) i razrađuju sistem kopanja jama kako bi preživeli. 

Važne napomene u vezi sa repom degua 

Nikada ne uzimajte degua za rep. Lako mogu izgubiti deo i zadobiti ozbiljnu povredu. Presvlačenje repa je verovatno prirodan način odbrane, ako im se u divljini desi da ih neprijatelj uhvati za rep.Ishrana


Osnovnu dobru ishranu za degue predstavlja kvalitetnagranuliranahrana za činčile ili zamorce u kombinaciji sa štanglama za glodare. Seno bi trebalo da im je dostupno non-stop (možete im olakšati, tako što ćete ga usitniti), kao i malo lucerke.
Različito sveže bilje im takođe treba davati, posebno krompir (oljušten, nekuvan), šargarepa, brokoli, lisnato povrće, boraniju, listove maslačka (ništa od navedenog ne sme sadržati pesticide). Trebalo bi ih davati u malim količinama, zato što mogu da uzrokuju dijareju. Povrće iz porodice kupusa (kupus, brokoli, karfiol, kelj) bi trebalo da se daje u veoma malim količinama, iako neki stručnjaci predlažu da se potpuno izbaci iz upotrebe. 

Degui su skloni dijabetesu, a najviše im odgovara ishrana bogata vlaknima, s niskim procentom ugljenih hidrata. Ne dozvolite da vaš degu postane gojazan, i slatku hranu svedite na minimum. Trebalo bi i izbegavati voće kao poslasticu (uključujući i grožđice) budući da sadrži visok nivo šećera. Kao poslastice možete koristiti semenke (npr. semenke suncokreta), kikiriki, kao i orahe u ljusci. Međutim, trebalo bi ih davati povremeno, budući da su prilično masne. 

Redovno menjajte vodu - iako ne piju vodu često, neophodno je da im je stalno dostupna čista i sveža voda.

Kavez


Degui zahtevaju veliki kavez. Za par je potreban kavez dimenzija 60 x 45 x 60 cm. Ovo su minimalne dimenije, veći kavez je uvek bolji, a veliki kavez sa puno nivoa poput onih za feretke i činčile je najpreporučljiviji. Kavez bi trebalo da je od žice, budući da su degui strastveni žvakači. Međutim, kavez mora da ima čvrsto postolje s obzirom na to da su degui skloni problemima sa stopalima.
Podloga i mesto za skrivanje 

Trebalo bi izbegavati opiljke od kedra i borovine. Postavite apsorbujući sloj bezbedne podloge na dno kaveza. Kutije za skrivanje su neophodne da bi obezbedile deguima osećaj sigurnosti - drvena kutija od 15x20x15 cm je odgovarajuća, a ako ima ravan krov, degui će verovatno koristiti za sedenje. Unutar te kutije bi trebalo postaviti papirne maramice, seno, iseckan papir i slično. 

Nameštaj u kavezu 

Deguima bi trebalo obezbediti dobar točak za vežbanje (veličine oko 27 cm) koji ćete postaviti u kavez. Mogu se dodati tanke grančice koje će takođe služiti za vežbanje (penjanje) ali i žvakanje. Tanki pamučni konopci takođe mogu biti iskorišćeni kao sprave za penjanje. Koristite teške keramičke posude (koje degui neće moći da grizu) za hranu. Budući da su posude za vodu uglavnom plastične, možda ćete morati da ih zaštitite od grickanja. 

Peščano kupatilo: 

Kao i činčilama, deguima je neophodno peščano kupatilo da bi održali kožu i krzno u dobrom stanju. Omogućite im plitku posudu u koju ćete staviti pesak za kupanje (2.5-5 cm dubine) nekoliko puta nedeljno (ostavite u kavezu oko pola sata). 

Igračke za grickanje: 

Budući da su degui glodari, neophodno im je obezbediti predmete koje će moći da žvaću. Gromuljice vrbe i igračke za zečeve mogu da posluže i za degue, a pamučni konopci i drvene igračke za veće papagaje mogu takođe biti dobro rešenje. Takođe možete ubaciti u kavez mineralne ili slane štangle za glodare.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu