welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Australijski (istočni) plavojezični skink

Ići dole

Australijski (istočni) plavojezični skink

Počalji od Admin taj Sub Jun 18, 2016 4:25 pm

Opis 

Australijski (istočni) plavojezični skink - Ovo je skink kratkih nogu, dugog tela, sivkaste, rozikaste ili maslinasto braon osnovne boje i poprečnih širokih traka tamno maslinaste, braon, boje uglja, ili crvenkasto-braon boje. Određene jedinke imaju rozikaste mrlje sa strane. Segmenti nisu istaknuti. Glava ima proširenje pozadi. Imaju upadljivu postokularnu prugu iza svakog oka, a crne mrlje mogu biti prisutne na svakoj strani vrata.
Veličina i životni vek 

Australijski (istočni) plavojezični skink je krupan skink, jake konstitucije. Veličina odrasle jedinke može dostići 43 cm, mada je najveći broj primeraka dužine od oko 25 cm. Zabeležen je životni vek od preko 20 godina u zarobljeništvu. 

Staništa 

Australijski (istočni) plavojezični skink je skink koji naseljava različite pašnjake i šumovite predele, ali ne i aridna klimatska područja. Mogu se naći u velikom broju u južnim i istočnim delovima Australije. 

Nega u zarobljeništvu 

Ukoliko im obezbedite toplotu i primerenu vlažnost u kavezu, ovi skinkovi će biti veoma jednostavni za održavanje. Mnogi se sada pare jednom godišnje, a plavojezični skink je postao jedan od popularnijih guštera. Trebalo bi obezbediti osvetljenje punog spektra. Temperatura površine za sunčanje bi trebalo da bude od 32.2 do 37.8 °C. Termostrat je uvek potreban. 

Kada pokušavaju da se brzo pomere, plavojezični skinkovi će presaviti noge nasuprot telu i pomeriti se talasastim zmijolikim pokretom. Kada nije u žurbi, australijski (istočni) plavojezični skink polako hoda pomoću svojih četiri kratkih nogu, a stomak im mili po površini zemlje. Istočni plavojezični skinkovi mogu da sikću, da isplaze svoj kobalt plavi jezik, i čak ujedu ukoliko su uplašeni, mada se većina primeraka vrlo brzo smiri. Ovi skinkovi će se pravilno razvjati u kavezu srednje veličine. Od jedne do nekoliko beba mogu za početak imati terarijum kapaciteta 37.8 – 56.7 L, mada gušteri vrlo brzo rastu, te će im uskoro biti potreban veći kavez. Preporučujemo da podna površina kaveza ne bude manja od 46 x 94 cm (što veće, to bolje) za jednog ili dva odrasla plavojezična skinka, i ne manja od 46 x 122 cm za tri guštera (ponovo, ukoliko je veća, bolje je). Vizuelne barijere i kutije za skrivanje bi trebalo obezbediti. 

Brzorastući plavojezični skinkovi su vrlo podložni poremećaju u metabolisanju kalcijuma. Neophodno im je obezbediti suplemente kalcijuma, i da odnos kalcijuma i fosfora bude 2:1 u korist kalcijuma, i da su obezbeđene veće količine vitamina D3 koji pospešuje metabolisanje kalcijuma. Ovo je posebno važno za brzorastuće bebe skinkove, kao i za ženke u ovulaciji. 

Deo za sunčanje, poželjno osvetljen sa sijalicom punog spektra, je potreban, mada kavez mora biti dovoljno velik da bi obezbedio gušteru različite temperature, kako bi izabrao koja mu najviše odgovara. Vreli delovi terarijuma su posebno bitni za gravidne ženke. Temperature od oko 37.8°C će omogućiti gušterima da brzo podignu svoju telesnu temperaturu do optimalne koju može da termoreguliše tokom dana. 

Ishrana plavojezičnog skinka treba da sadrži kako meso, tako i biljnu hranu. Izgleda da su bebe manje zainteresovane za biljnu ishranu, nego odrasli. Konzervirana hrana za mačke ili pse, cvrčci i veliki brašneni crvi će skinkovima obezbediti životinjske proteine. Gušteri će takođe jesti i iseckane jabuke, breskve, banane, mango, papaju, kao i drugo voće. Možete im, takođe, ponuditi i dobro iseckano povrće (blitvu, maslačak, repu), cvet maslačka i hibiskusa, tikvu, jabuke kao i bobičasto voće (izbegavajte spanać, s obzirom da vezuje kalcijum). 

Odrasli mužjaci plavojezičnih skinkova su međusobno veoma agresivni, i ne mogu se držati zajedno. Gravidne ženke su takođe agresivne, i ukoliko se drže u istom kavezu sa drugim skinkovima, moraju se posmatrati pažljivo. Obezbedite im prostor u kome neće biti gužve; jedan mužjak sa jednom, dve ili tri ženke je načešće kompatibilna kombinacija. Ovo su kopneni skinkovi. 

Razmnožavanje 

Određen stepen cikličnosti je često neophodan da bi se plavojezični skinkovi uspešno razmnožavali. Obezbedite im prirodne periode svetlosti tokom godine. Ovo možete uraditi manualno tako što ćete paliti i gasiti svetlo, ili ćete obezbediti osvetljenje u kavezu koje je kontrolisano pomoću foto ćelija. 

U periodu zimskih meseci (od kasnog novembra do sredine februara) bi trebalo smanjiti temperaturu u kavezu. Redukujte temperaturu dela za sunčanje na oko 29.4°C; ovo se može učiniti i smanjenjem veličine sijalice ili većom distancom između sijalice i peska. 

Apetit Vaših skinkova može opasti u periodu hlađenja. 

Krajem februara, ponovo povećajte temperaturu u kavezu. Ovo možete uraditi u roku od nedelju dana, ili odjednom. Apetit Vaših skinkova će se ponovo povećati. Nahranite ih izdašno. Obezbedite im suplemente kalcijuma. 

Odrasle ženke plavojezičnog skinka mogu izleći i do 25 beba. Razmnožavaće se jednom godišnje, dugi niz godina. 

Novorođenčad će zahtevati toplotu, učestalo hranjenje, i dnevne suplemente kalcijuma. Gladne bebe mogu ujedati jedna drugu, ali istočni plavojezični skinkovi su manje podložni ovoj pojavi, za razliku od nekih agresivnijih vrsta plavojezičnih guštera. 

Drugi gušteri sa sličnim potrebama 

Osim kod umrljanog plavojezičnog skinka, Tiliqua nigrolutea, koji je takođe blage naravi, ostali plavojezični skinkovi su često međusobno prgavi. Kada se problem kompatibilnosti jednom bude rešio, ostale vrste plavojezičnih skinkova će se pravilno razvijati pomoću režima koji se preporučuje za istočnog. Takođe, ovaj režim nege se može primeniti i na mnogo veće američke skinkove kao što je Eumeces obsoletus, i širokoglave, eumeces laticeps.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu