welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Najcesci paraziti kod kucnih ptica

Ići dole

Najcesci paraziti kod kucnih ptica

Počalji od Admin taj Pet Jun 17, 2016 6:22 pm

Postoji nekoliko vrsta parazita koji se javljaju kod kućnih ptica.Tekut Dermanyssus gallinae sivocrvene do tamnosmeđe boje i sišu krv. Ličinke i odrasli oblici tekuta napadaju uglavnom noću. Ptice su uznemerene, češu se, na na koži se može vidjeti mnogo uboda. Mlade ptice zaostaju u rastu. Kako ženke tekuti polažu jajašca u pukotinama u nastambama potrebno je provesti tretman u volijerama. Pritom, ptice biste trebali iznijeti, a nastambe temeljito oprati i tretirati. Prskanje treba provesti 2-3 puta u razmacima od 7-9 dana. Ptice možete tretirati proizvodima koji sadrže karbamat ili pyretrum, ali u koncentraciji dozvoljenoj za ptice.

Grinje koje se nalaze na perju spadaju u skupinu Proctophyllodes, a javljaju se najčešće kod kanarinaca no mogu se pojaviti i kod papiga. Perje ptica je neuredno i izlomljeno, perad se češe i oštećuje kožu i perje. Ova vrsta nametnika trajno se nalazi na pticama pa je potrebno tretirati samo njih. Možete pokušati nekim od preparata koji sadrže permetrin (npr. Beaphar Bogena birdspray).

U skupinu grinja spadaju i šugarci. Šugu ptica uzrokuje vrsta Cnemidocoptes, a promjene se javljaju uglavnom kao zadebljanja na nogama. Šuga tigrastih papigica (knemidokoptoza) i nekih drugih vrsta 'sobnih ptica' te ptica iz prirode, jedna je od čestih parazitskih bolesti s kojom se susreću veterinari u maloj praksi. Knemidokoptoza je parazitoza koja među pticama kućnim ljubimcima najčešće zahvaća tigraste papigice (Melopsittacus undulatus), ali i brojne druge vrste 'kaveznih ptica' i onih u prirodi. U Hrvatskoj trenutno nema gotovih veterinarskih lijekova registriranih za terapiju te bolesti. Neki od akaricidnih pripravaka koji su se prije koristili više nisu u upotrebi (bromciklen – Alugan – zabranjen) ili ih više nema na našem tržištu (monosulfiram – Tetmosol 25%, krotamiton – Eurax losion). Najveći broj akaricidnih pripravaka primjenjuje se izravno na promijenjena mjesta na kljunu, okolini kljuna, pokljunici, oko očiju i kloake te na neopernaćenim dijelovima nogu. Danas su najčešće u upotrebi pripravci iz skupine avermektina i milbemicina (ivermektin, moksidektin, selamektin), bilo da se izravno koriste gotove injekcijske 1%-tne formulacije ili da se zbog potrebe točnijeg doziranja i izbjegavanja predoziranja u odgovarajućem omjeru razrijedi injekcijska otopina ivermektina s propilenglikolom. Ivermektin, moksidektin i selamektin – ptica se najčešće tretira 1 x u 7-10 dana, a liječenje se, ovisno o težini promjena, ukupno ponavlja 2-3 puta. Ove aktivne tvari (ivermektin i moksidektin) daju se najčešće nakapavanjem izravno na kožu dorzalnog dijela vrata u dozama za ptice. Navedene masti su antibakterijskog djelovanja i nisu akaracidne. Pomogle bi samo iz razloga što ometaju disanje navedeni parazita pa bi poboljšanje uslijedilo sporo i kod malih zahvaćenih područja.

Ipak, preporučujem da papigici stavite žarulju uz njenu krletku i uz nju prečkicu za stajanje. Time joj dajete mogućnost izbora da se približi mjestu gdje je žarulja ili da se udalji. Ne morate koristiti kartonsku kutiju. Ako se bude udaljavalja od žarulje, maknite je i nemojte je koristiti. Ako papigisca bude stajala uz žarulju i grijala se svakalo joj pružite to zadovoljstvo. Naime, bolesne ptičice trebaju puno višu temparaturu nego što je sobna.

Enrofloksacin je širokog spektra djelovanja, kao što sam navela u prethodnom odgovoru, i možete dati u vodu 5 dana. Kod papaiga koristi se u tekućem obliku i za stavljanje u vodu.

Djelovanje crnog čaja i češnjaka nije mi poznato kao ni njihove kontraindikacije,međutim nemojmo zaboraviti da tigrica ima voljku na početku svog probavnog sustava i da postoji mogućnost poremećaja njene funkcije.

Preporučujem vitamine za kondiciju Versele Laga, zatim Witte Molen Eggfood Moist – dopunsku krmnu smjesu za ptice koje se hrane sjemenjem. Ptice je dobro prihvaćaju, probavljivost joj je brza. Eggfood sadrži važne sastojke za rast mladih ptica, te za odrasle ptice u vrijeme parenja i izmjene perja ili za oporavak. Vlažna je i odmah spremna za upotrebu, što je čini jedinstvenom u primjeni. Oba preparata dostupna su i u ponudi Pet centra.

Ipak, preporučujem posjet ambulanom veterinaru.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu