welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Čančara kornjaca

Ići dole

Čančara kornjaca

Počalji od Admin taj Pet Jun 17, 2016 4:56 pm

Jesam li prava životinja za tebe? 
Čančara je zaštićena zakonom i treba je kupovati samo iz registriranog uzgoja. Nisu za držanje u kući cijele godine tako da su prikladne za ljude koji imaju vrt. S obzirom na dužinu životnog vijeka koji je i do 50 godina i veličinu do koje narastu, ženka do 30 cm i mužjak do 25 cm, razmotrite je li to uistinu pravi ljubimac za Vas.  
 
Odakle dolazim?
Jedina kopnena kornjača koja naseljava naše krajeve. Također naseljava i sjeveroistočno područje Francuske, Španjolsku, Sardiniju, Korziku, Siciliju i cijelo područje Mediterana.  
 
Gdje volim živjeti? 
Čančare, kao kopnene kornjače, zahtijevaju veliki prostor koji bi trebao imati mjesta za skrivanje s kamenjem, opekom i drvećem.
 
Nastamba mora biti veličine 5 puta dužine oklopa kornjače i 3 puta širine oklopa pomnoženo s brojem životinja, ako ih je više.  Za podlogu nastambe najbolje je koristiti sijeno u kojemu se čančara često skriva, a rado ga i jede. Može se još koristiti i šljunak i mješavina treseta i zemlje, no bitno je napomenuti da su kornjače vrlo proždrljive te prilikom hranjenja gutaju supstrat, što izaziva začep crijeva koji može biti i smrtonosan, a izuzetak je jedino sijeno.  Donji dijelovi terarija ne smiju biti prozirni jer čančara tada stalno pokušava izaći, što joj uzrokuje stres, a može uzrokovati i brojne ozljede glave i udova.


U toplijem dijelu nastambe treba postaviti žarulju za sunčanje, tako da temperatura ispod nje bude 25-28°C, dok bi u hladnijem dijelu terarija temperatura trebala biti oko 22-25°C. Obavezna je UV lampa zbog UVB zraka koje su neophodne za normalan metabolizam minerala. U terariju je obavezna posuda s vodom za piće te veća i plića posuda s vodom koja se povremeno stavi kako bi se kornjača mogla okupati. 
 
Kako sa mnom postupati? 
Čančara se izuzetno lako navikava na sužanjstvo. Iako inače vrlo miroljubljivi, mužjaci u vrijeme parenja postaju vrlo ratoborni. Kornjača može ugristi bezubim čeljustima kao oštrim kljunom.
 
Što rado jedem? 
Čančare se hrane mješavinom trave i djeteline s dodatkom lišća i cvjetovima maslačka, trputca, vinove loze, duda i ružinog lišća. Isključivo su biljojedi makar ponekad  u prirodi slučajno progutaju kakvog puža.
  
Od hrane im ponudite zelenu salatu (endiviju), rajčicu, crveni radić, rikolu, matovilac, sijeno, koprive. Ne prečesto im ponudite mango, dinju i lubenicu. Ne smiju jesti špinat, zelje i kelj. Od dodataka prehrani mladim životinjama i gravidnim ženkama treba dodavati prah čistog kalcijevog karbonata svaki dan, a odraslima svaki treći dan. 
 
Održi me fit i zdravom
Najčešće bolesti su one vezane uz loše držanje. Suha i viseća koža na nogama i vratu ukazuju na nedostatak vitamina A, slabost i mekoća oklopa na nedostatak kalcija, UVB zraka i vitamina D, stomatitis (upala usta), proljev se javlja zbog unutarnjih parazita ili nepravilne prehrane.


 
Zdravlje
Kornjača čančara je zdrava kada:
- ima bistre oči
- nema otečene kapke
- ima čistu kloaku
- ima čvrst oklop bez oštećenja i mrlja
- kada hoda odiže plastron od poda
- nema proliv


 


Razmnožavanje
Parenje čančara se odvija u lipnju, kada ženke proizvode posebne mirise, kojima privlače mužjake. Ženke su spolno zrele s 10 godina. Ženka se ne mora svaki puta pariti da bi došlo do oplodnje, jer imaju sposobnost zadržavanja sperme u organizmu i do četiri godine. 
 
Nakon oplodnje ženka počinje tražiti mjesto gdje će položiti jaja. Najčešće bira zaklonjeno mjesto, koje je izloženo suncu, te stražnjim nogama kopa. U udubinu u zemlji polaže najčešće 6-8 jaja (3-15), koje nakon toga zatrpava i odlazi. Inkubacija jaja traje 60-90 dana, ovisno o temperaturi. Temperature od 30°C su najpogodnije, dok kod nižih temperatura inkubacija traje duže. Mladunci izlaze iz jaja najčešće u rujnu, probijajući ljusku jajeta, veličine su oko 3-4 centimetra i odmah su spremni za samostalan život. U prvim danima života oklop je mekan, naboran, ali već nakon par dana postaje ravniji i čvršći.  


Volim li društvo?
 Čančare žive pojedinačno, a samo za vrijeme parenja traže partnera. Samotnjaci su i izbjegavati će susrete s drugim životinjama kao što to rade i u prirodi.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu