welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

kavez za morske prasice

Ići dole

kavez za morske prasice

Počalji od Admin taj Čet Jun 16, 2016 3:28 pmBudući da su morski prasići druželjubive životinje, najbolje funkcionišu u grupi od dva ili više primeraka, ali najveći broj komercijalno dostupnih kaveza ne spada u dovoljno velike za par. Raniji predlozi da je za svako morsko prase dovoljna površina kaveza od oko 60 cm, se smatraju zastarelim. Određeni vlasnici preporučuju kavez od oko 230 cm za jedno morsko prase, odnosno 320 cm za par.
Mada, ukoliko ste u mogućnosti da nabavite veći kavez, nije na odmet da to i uradite, budući da će Vaše morsko prase imati dosta koristi od toga. U većini slučajeva, kavezi kućne izrade omogućuju dosta prostora, a ekonomičnost i mogućnost raznih kreativnih rešenja i Vama mogu da budu dobra motivacija da se odlučite za ovako nešto. Ovo je u svakom slučaju bolje rešenje od komercijalno dostupnih kaveza. 

Izgled kaveza 

Trebalo bi da izbegavate kaveze sa mrežastim podovima ili pregradama, a što se ostalog tiče, morski prasići nisu previše zahtevni. Kavezi sa pregradama i niskim plastičnim policama mogu da budu interesantni Vašim ljubimcima, ali zapamtite da će im možda biti potreban dodatni prostor za trčkaranje. 

Prostor među pregradama može biti oko 2.5 cm za odrasle. Neki vlasnici su pronašli jako kreativna rešenja za povećavanje prostora u kavezu. Dobra stvar kod morskih prasića je što su dovoljno krupni i nezainteresovani za penjanje i glodanje, i ne skaču sa prevelike visine. Izbegavajte kaveze koji su označeni kao kavezi sa morsku prasad, budući da su često premali. 

Podloga 

Izbegavajte piljevinu od kedra i borovine. Prihvatljiv izbor bi bila piljevina od jasike, kao i seno (postavite komad papira da bi apsorbcija bila lakša). Dobar izbor je i recikliran novinski papir, kao i brojne druge podloge i posipi za ljubimce. 

Mesto za skrivanje
Gnezdo ili mesto za skrivanje je neophodno – prevrnuta plastična posuda ili kofica, ili kartonska kutija su moguća dobra rešenja (dobra stvar je što kartonska kutija može da se baci i zameni kada se uprlja). Velike PVC cevi (sa debelim zidovima) mogu poslužiti kao dobri tuneli za skrivanje. 

Igračke 

Ne treba posebno napominjati da će igračke biti zanimljive svakom ljubimcu. Papirne kese mogu dobro poslužiti i kao igračke, ali i kao mesta za skrivanje, zgužvani papirići, kartonske kutije, loptice, komadići drveta, igračke za mačke i zečeve od jake plastike, viseće igračkice za ptice mogu biti interesantne i morskim prasićima. Samo vodite računa da nema previše sitnih delova koje Vaš ljubimac može da proguta. 

Točkovi i lopte za vežbanje se ne preporučuju, mnogi eksperti naglašavaju da telo morskog praseta nije predviđeno za ovu vrstu vežbe i da je velika verovatnoća da će se povrediti ukoliko praktikuju ove aktivnosti. Pokušajte da koristite druge vidove vežbanja. 

Posude za hranu i piće 

Za posudu za hranu koristite tešku keramičku posudu. Kada su u pitanju posude za vodu, uvek je preporučljivije koristiti metalnu, umesto plastične. Imajte na umu da morski prasići piju dosta vode (a neki se igraju sa posudama) pa pratite da li ima dovoljno vode u toku dana, i dodajte ukoliko primetite da su zalihe nestale. Možete dodati mali komad sena koje bi mogao da gricka po potrebi. 

Kavez bi trebalo čistiti najmanje jednom nedeljno. 

Mesto za vežbanje 

Ukoliko u stanu/kući nemate dovoljan prostor u kome bi Vaš ljubimac mogao da vežba, morate se postarati da im obezbedite prostor za vežbanje. Prenosiva mrežasta kućica za vežbanje (koju možete kupiti ili napraviti) se može koristiti za morske prasiće, a ona će ih zaštititi i od potencijalnih opasnosti (odlaženje ispod nameštaja, grickanje mreže itd.). 

Vaši ljubimci će možda uživati u svežem vazduhu kada je lepo vreme, pa će im prijati mrežasti kavez (potpuno zatvoren) u kome će moći da neometano vežbaju. Postavite ih na travnjak, ali samo ukoliko ne koristite pesticide. Postarajte se da im voda i hlad budu stalno dostupni.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu