welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

ishrana morskih prasica

Ići dole

ishrana morskih prasica

Počalji od Admin taj Čet Jun 16, 2016 2:31 pmBudući da morski prasići ne mogu da proizvedu vitamin C, suplementi ovog vitamina su od suštinske važnosti u njihovoj ishrani. Bez vitamina C, morsko prase će postati bolešljivo. Dnevne potrebe za vitaminom C zavise od toga u kom se obliku uzima, ali će većini biti dovoljno oko 10-30 mg dnevno.
Trudne ženke, ženke koje doje, mladi i stari prasići imaju veće potrebe za ovim vitaminom. Ukoliko kombinujete povrće koje je prirodan izvor vitamina C sa kvalitetnim, svežim granulama , najverovatnije ćete se približiti dnevnim potrebama za vitaminom C. 

Veliki broj granula za morske prasiće ima pridodat vitamin C, mada je on prilično nepostojan i nakon nekog vremena se degradira. Čuvanje granula na suvom i tamnom mestu će održati određen nivo vitamina C. 

Najbolji način da ih snabdete vitaminom C je korišćenje tableta. Možete kupiti tablete posebno za morsku prasad, a možete koristiti i ove za ljudsku upotrebu (četvrtina tablete od 100 mg dnevno je preporučena doza za većinu odraslih prasića. 

U tabletama napravljenim za morsku prasad, količina vitamina C je 50 mg, ali budući da je vitamin C rastvorljiv, malo veća doza od preporučene dnevne ne može da naškodi. Većina prasića će vitamine tretirati kao poslastice, ali se mogu i izdrobiti zajedno sa drugom, granuliranom hranom. 

Vitamin C se može dodati i u vodu, ali postoji problem sa ovim metodom. Vitamin C brzo izgubi svoju vrednost u vodi (sveža voda se mora koristiti najmanje jednom, ili dva puta dnevno). Takođe, morski prasići mogu odbiti ili redukovati uzimanje vode sa dodatim vitaminom C, zbog drugačijeg ukusa, što može kao posledicu imati određene zdravstvene probleme. Takođe je teško znati da li Vaš ljubimac uzima dovoljno vitamina C na ovaj način. Ishrana različitim svežim povrćem bogatim vitaminom C i/ili suplementi u vidu tableta su uvek bolje rešenje. 

Granule 

Svoje morske prasiće bi trebalo da hranite kupovnim granulama svakodnevno. Oni nemaju običaj da se prejedu (obično jedu osminu šolje granula dnevno), mada je preporučljivo da im se ograniči unos hrane na onoliko koliko im je zaista neophodno. Izaberite kvalitetnu hranu koja je napravljena baš za njih. Budući da granule obogaćene vitaminom C, zapravo ne sadrže dovoljnu količinu ovog vitamina, izaberite one sa stabilizovaom formom vitamina C, i kupujte manja zatvorena pakovanja koja se čuvaju na hladnom, suvom i tamnom mestu. 

Kada birate hranu za morske prasiće, izbegavajte onu sa koštunjavim voćem i semenkama, suvim voćem, produktima kukuruza, produktima životinjakog porekla, repom i sl. Obratite pažnju i na nivo šećera u hrani (na saharozu, fruktozu, kukuruzni skrob i sl.) kao i hranu sa dodatim hemikalijama i emulgatorima. 

Seno 

Seno bi trebalo da bude sastavni deo ishrane, i stalno dostupno u svežem obliku. Seno od mačjeg repa je dobar izbor kada su u pitanju odrasli morski prasići. 

Sveže voće i povrće 

Kao dodatak granulama i senu, nekoliko vrsta svežeg povrća (posebno zelenog) i voće bi trebalo da im je dostopno na svakodnevnom meniju. Zeleniš bi trebalo da sačinjava glavni deo kada je povrće u pitanju, a voće i drugo povrće bi trebalo davati u malim količinama. Izbegavajte iceberg salatu, budući da ima vrlo malo hranljivih sastojaka. Dobar izbor je kelj, spanać, repasto povrće, peršun, maslačak. Izbegavajte ili orgraničite upotrebu kupusa, brokolija, karfiola, budući da ovo povrće utiče na proizvodnju gasova u digestivnom traktu. 

Izbegavajte i povrće koje sadrži dosta skroba, poput krompira. Šargarepa, list šargarepe, zelena i crvena paprika, jabuke, kajsije, banane, borovnice, dinje, grožđe, narandže, jagode, i paradajz se takođe mogu dodati u ishranu. Ukoliko nema pesticida, slobodno im dodajte i travu, maslačak, detelinu, i to posebno morskim prasićima u razvoju kojima je neophodno više hranljivih sastojaka. 

Svo povrće, zeleniš i voće bi trebalo da se ravnomerno uvode u ishranu, da ne bi došlo do digestivnih problema.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu