welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

ishrana hrcka

Ići dole

ishrana hrcka

Počalji od Admin taj Čet Jun 16, 2016 2:21 pm

Osnovna ishrana hrčaka podrazumeva kvalitetnu kupovnu hranu pripremljenu za hrčke. Uglavnom se postavlja pitanje da li ishranu treba bazirati na granulama ili mešavini zrnevlja.
Granule 

Hrana u granulama predstavlja kompletno balansiran obrok, i zbog toga se često preporučuje kao najprikladnija. Hrčci mogu biti izbirljivi kada je u pitanju mešavina zrnevlja, što rezultuje poremećajem balansa u ishrani. Međutim, granule mogu da dosade, pa će ih neki hrčci odbaciti posle određenog vremena. Dokle god ishrana granulama predstavlja najveći deo celokupne ishrane, možete ih i obogatiti nekim drugim sastojcima, s obzirom da ćete na taj način obezbediti balansiranu, a raznovrsnu ishranu za svog hrčka. 

Ishrana zrnevljem 

Ukoliko odlučite da svog ljubimca hranite zrnevljem, postarajte se da ta mešavina sadrži različite sastojke poput celih zrna i sušenog povrća, semenki – a poneke mešavine će imati u sebi i hranu u granulama. Kao što je već napomenuto, najveći problem sa ovakvom vrstom mešavine je taj što hrčci mogu da izaberu svoj omiljeni sastojak, i da samo njega forsiraju. 

To će, naravno, kao rezultat imati nebalansiranu ishranu. Kada ih hranite mešavinom zrnevlja, pratite da li hrčak prazni činiju pre nego što je vi dopunite. Na taj način ćete znati da li bira hranu, ili jede sve. 

Preporuka: hranite svog hrčka granulama, koje ćete obogatiti različitom hranom koju i sami jedete. Ukoliko želite, možete posuti malo zrnevlja po granulama kako biste hrčku učinili ishranu raznovrsnijom. 

Sveža hrana i poslastice 

Hrčke možete hraniti različitom hranom za ljude, dokle god je ta hrana zdrava, a poslastice ne bi trebalo da budu zastupljene više od 10% celokupne ishrane. Izbegavajte brzu, a forsirajte zdravu hranu poput celih zrna i svežeg povrća i voća (umereno, da ne bi došlo do dijareje). 

Napomena: s obzirom da su patuljasti hrčci skloni dijabetesu, izbegavajte da im dajete bilo šta što sadrži šećer (uključujući i voće). 

Predlog za ishranu voćem i povrćem: 

- jabuke (bez koštica), 
- banane, 
- borovnice, 
- brokoli, 
- šargarepa, 
- karfiol, 
- krastavac, 
- zeljasto povrće, 
- grožđe, 
- kelj, 
- grašak, 
- krompir (kuvani), 
- zelena salata, 
- spanać, 
- jagode, 
- sladak krompir, 
- tikva. 

Poslastice: 

- seno, 
- hleb ili tost od celog zrna, 
- kuvane testenine od pšenice, 
- kuvani smeđi pirinač, 
- pahuljice od celog zrna (bez šećera), 
- brašneni crvi, 
- cvrčci, 
- komadići kuvane piletine, 
- komadići tvrdo kuvanih jaja, 
- neslano koštunjavo voće (sem badema), 
- neslan kikiriki, 
- semenke bundeve, 
- sočivo, 
- semenke suncokreta, 
- kokice bez putera i soli. 

Hrčci vole kikiriki puter, ali im se mora davati pažljivo (kao i bilo koja druga lepljiva hrana) s obzirom da se može zaglaviti u ustima i izazvati ozbiljne probleme. Veoma tanak sloj na komadu drveta je ok ako se daje povremeno kao poslastica. 

Izbegavajte: 

- semenke jabuka, 
- sirov pasulj, 
- sirov krompir, 
- bademe, 
- citrusno voće, 
- beli i crni luk, 
- lišće ravena ili sirovi raven, 
- čokoladu, 
- bilo koju slatku ili slanu hranu, 
- bilo koju brzu hranu.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu