welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Singapurska mačka

Ići dole

Singapurska mačka

Počalji od Admin taj Uto Jun 14, 2016 9:24 pm

Najmanja rasna mačka, ogromne energije i još većeg karaktera. Izuzetno retka i cenjena rasa očaravajućih krupnih očiju poznata je po svojoj neobičnoj boji krzna, sepia „agouti“. Godine 1991. godine ova rasa proglašena je nacionalnim blagom Singapura.
POREKLO – Ime je dobila po malezijskom gradu Singapuru, gde je 1991. godine proglašena i službenom mačkom. O poreklu ove rase postoje brojne verzije, ali i kontraverze. Jedna navodi da su mačke pod nazivom „Singapura “ živele na malezijskom poluostrvu kao lutalice sve dok 1975. godine uzgajivači Hal i Tomi Midous ove mačke nisu doneli u SAD i počeli da rade na razvoju ove rase. Tomi Midous, nekeda sudija CFF-a i uzgajivač abesinskih i burmanskih mačaka, napisala je standard za ovu pasminu. Nekoliko godina radila je na razvoju ove rase i usavršavanju njenih karakteristika kao što je boja i građa. Rasa je dobila standard i priznata je od strane TICA 1979. godine, a CFA je mačke ove rase priznala 1982. godine. Danas ovu veoma cenjenu rasu i dalje prate brojne kontraverze kada su njen razvoj i prirodno poreklo u pitanji, jer ipak sve mačke koje su danas registrovane kao singapurske potiču iz uzgojnog programa Midous.

TELESNE KARAKTERISTIKE – Najmanja rasa među mačkama singapura svoju punu veličinu dostiže tek sa dve godine. Telo je snažno i skladno građeno. Noge su mišićave, ali ne i zdepaste. Šape su ovalnog oblika sa smeđim jastučićima i tamnim dlakama između prstiju. Glava je zaobljena sa ravnim nosem i prilično širokom, tupom njuškom. Uši su velike, široko postavljene u korenu, okrenute prema spolja što ostavlja utisak da je mačka uvek na oprezu. Oči su krupne oblika badema, uokvirene i istaknute crnim crtama. Mogu biti boje lešnika, zelene ili žute. Za ove šarmantne mace uvek radoznalog izraza karakteristično je da imaju tzv. „gepardove linije“, koje se pružaju od unutrašnjih uglova očiju do jastučića brkova, a uočljive su čak i kod mačića. Ova malena rasa je prosečne težine oko 2,7 kilograma – mužijaci, odnosno 1,8 kilograma ženke.
KRZNO – Singapurska mačka ima kratku, gustu i sjajnu dlaku . Može biti u samo jednoj boji „sepia augunti“, koja se odlikuje nijansama kao na starim fotografijama. Boja dlake je uglavnom u toploj smeđoj boji na podlozi boje slonovače. Prugasti uzorak prisutan je na zadnjim i prednjim nogama kao i na glavi gde je u obliku slova M. Navodi se da singapurska mačka posjeduje dominantni gen koji ima i abesinska mačka kojoj daje prepoznatljivi uzorak i boju krzna.


TEMPERAMENT – Ova malena mačka poznata je po svojoj neverovatnoj energiji i inteligenciji. Uvek je aktivna i razigrana čak i u starijem dobu. Radoznala , šarmantna i zabavna uvek želi biti u centru pažnje. Izuzetno je brza i okretna, voli da skače na visoka mesta, kao i izazove i igru. Uživa da posmatra i šta ukućani rade, a neretko se i sama uključi u neku aktivnost. Uvek u potrazi za pažnjom iskoristiće svaku priliku da uskoči u krilo, a veoma često će se udobno smestiti na vaša ramena, kao bi budno pratila svaki vaš pokret. Ova mačka je nežna razigrana, ali i brbljiva. Ima umilnu boju glasa koju često voli da koristi kako bi izrazila svoj stav. Druželjubiva je, a dobro se slaže i sa drugim mačkama.
NEGA I ZDRAVLJE – Za ovu rasu ističu da je izuteno laka za održavanje, a i dobrog je zdravlja. Krzno je dovoljno češljati dva do tri puta mesečno. Veoma je je čista i uredna, a gotovo i da se ne linja. Singapurska mačka je veoma otporna i do sada nije zabeleženo da je sklona nekim ozbiljnijim zdravstvenim problemima, a prosečan životni vek im je oko 15. godina.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 14
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu