welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Moj hrčak ujeda – šta da radim?

Ići dole

Moj hrčak ujeda – šta da radim?

Počalji od Admin taj Ned Okt 25, 2015 12:06 pm


Hrčci koji nisu bili mnogo nošeni (ovo se odnosi na većinu hrčaka kupljenih u prodavnicama ljubimaca) često nisu pitomi i ujedaju ukoliko pokušate da ih uzmete. Najbitnije je da zapamtite da ujed u ovom slučaju znači da su uplašeni. Nažalost, ljudi im predstavljaju pretnju, pa se brane na način na koji najbolje umeju; iako nisu po prirodi agresivni.
Neophodno je da budete strpljivi kada su u pitanju hrčci koji ujedaju. Moraćete da zadobijete poverenje svog ljubimca, i to postupno. Nemojte da Vas deprimira činjenica da će možda biti potrebno mesec ili nekoliko meseci da potpuno uspete u ovome. Budite fleksibilni i nastojte da se adaptirate. 

Ukoliko Vaš hrčak brzo napreduje u smislu opuštenosti i privikavanja, brzo ćete preći nekoliko predloženih koraka; ali ukoliko na bilo koji način pokazuje agresivno ili uplašeno ponašanje, vratite se korak nazad. 

Prva nedelja: Pustite da se hrčak navikne na Vas

Provodite vreme sedeći blizu kaveza i pričajte sa svojim hrčkom, i to u toku noći, kada je aktivan. Možete da im čitate ili pevate nešto. Zapamtite, preseljenje u novi kavez i novo okruženje je veoma stresno, pa ovaj period takođe predstavlja i privikavanje na novi dom. U ovom stadijumu nemojte pokušavati da dodirnete hrčka. 

Druga nedelja: Pustite da se hrčak navikne na Vašu ruku

Sada kada sedite pored kaveza i pričate sa svojim ljubimcem, možete da pokušate i da proturite ruku u kavez. I za ovo je potrebno strpljenje: prvi dan, stavite ruku pored vrata ili vrha kaveza, pa svaki naradni dan pomerite ruku nešto dalje. Nemojte pokušavati da dodirnete hrčka, ali ukoliko postane radoznao, pustite ga da Vam istraži ruku. 

Treća nedelja: Ubacite neke poslastice 

Dosad ste verovatno upoznati sa nekim od omiljenih poslastica Vašeg hrčka. Većina voli semenke suncokreta, i iako bi trebalo da se daju umereno, mogu poslužiti pri treningu. Mala količina suvog grožđa ili jabuka ili neke druge poslastice može takođe da posluže za ovu svrhu, ali nemojte preterivati. Ponudite hrčku ove poslastice iz ruke koju ste prethodno približavali kavezu, jer su veće šanse da će doći i jesti iz nje. To će pomoći da stekne poverenje u Vas. 

Četvrta nedelja: Uzimanje hrčka 

Kada Vaš hrčak počne da jede poslastice opušteno, možete pokušati da ga nežno pomazite. Ukoliko Vaš ljubimac prihvati poslastice i dozvoli Vam da ga mazite, pokušajte da ga podignete. Najpre probajte da ga privolite da Vam se popne uz ruku, tako što ćete postaviti poslastice na ne tako dostupno mesto na ruci. Prekrijte hrčka dlanom slobodne ruke, nežno, da se ne bi preplašio. Nemojte ga držati visoko, i nastojte da je ispod neka mekana površina u slučaju da padne ili skoči.

Saveti 

• Ukoliko morate da podignete hrčka (npr. zbog čišćenja kaveza) pre nego što je potpuno prilagođen, pokušajte s korišćenjem čaše. Otvoreni kraj stavite prema hrčku, blago ga gurnite u čašu. 
• Ukoliko Vam hrčak iskoči iz ruke i pobegne, i ne dozvoljava da ga podignete, možete koristiti čašu ili tanak peškir da mu priđete s leđa i ubacite u kavez. 
• Operite ruke pre nošenja hrčka. Ukoliko Vam prsti mirišu na hranu, Vaš hrčak će možda poželeti da ih gricne. 
• Ponekad se mogu koristiti i tanke rukavice za hrčke koji ujedaju. Ovo može biti dobra privremena solucija. Međutim, i ovo je podjednako stresno za hrčka, koji ujeda upravo zato što oseća potrebu da se odbrani. 
• Koliko god ujed boleo, trudite se da ne pomerate ruku previše. Pokušajte da nežno spustite hrčka dole, ili koristite drugu ruku da preklopite hrčka. Nemojte da vičete i udarate hrčka, već se trudite da ostanete mirni i zapamtite da hrčci grizu samo kad su uplašeni.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 14
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu