welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Najčešće greške prilikom čuvanja morskog praseta

Ići dole

Najčešće greške prilikom čuvanja morskog praseta

Počalji od Admin taj Ned Okt 11, 2015 10:27 pmIako morski prasići postaju sve češći stanovnici domova u Srbiji, još uvek među ljudima postoje velike zablude vezane za njihov odgoj koje mogu dovesti do većih zdravstvenih problema ovih preslatkih ljubimaca. Jedna od prvih  grešaka koje mnogi ljudi čine prilikom nabavke morskog praseta je da usled veličine i ljupkog izgleda ovih životinjica biraju baš njih kao kućne ljubimce namenjene zabavi male dece. Morski prasići nisu za malu decu! Ove životinjice su krhke građe i lako dolazi do povreda usled grubog uzimanja, maženja ili ispuštanja iz ruku. Dalje one koriste veoma jasne signale u komunikaciji sa ljudima i umeju da pokažu kada im nešto smeta (uglavnom prilikom držanja u rukama) i to bi trebalo prepoznati i ispoštovati prekidom neželjene radnje inače može slediti blagi ugriz (morski prasići skoro nikada ne grizu čoveka jako i sa namerom da povrede, ali i blagi ugriz može biti stresan za dete i izazvati strah od životinja). 

Još jedna od čestih grešaka prilikom nabavke morskog praseta je nevođenje računa o polu životinjica koje žive zajedno – ukoliko imate nameru da čuvate više morskih prasića u jednom kavezu, najbolja kombinacija je da sve budu ženke. Sledeća moguća kombinacija (sa kojom treba biti obazriv) je više mužjaka zajedno, ali je tu jako bitno da nigde u blizini nema ženki jer će postati međusobno agresivni ako namirišu ili čuju ženku u blizini. Ne treba čuvati ženke i mužjake zajedno jer su agresivni jedni prema drugima sem u vreme parenja, a tada ćete takođe na svakih par meseci dobijati prinovu što će vam izazvati probleme u smeštaju velikog broja životinjica.Velika zabluda prilikom izbora životnog prostora morskog praseta je bilo koja vrsta akvarijuma! Ovo su živahne životinje koje brzo rastu i potrebno im je mnogo svežeg vazduha, pa je jedini ispravan smeštaj za njih kavez. Minimalne dimenzije kaveza za jedno morsko prase su 70cmx30cmx30cm. Najbolja prostirka za kavez je piljevina. Stavljajte samo čistu krupniju piljevinu bez ikakvih hemikalija (nikako sve prisutnije piljevine sa raznim mirisima – dovode do kožnih problema). 


Navjeća i najčešća zabluda koja je uz to i najopasnija je da morskim prasićima (a takođe i hrčcima i ostalim glodarima) ne treba davati vodu. Ovo je jako pogrešno! Svim ovim životinjama je sveža voda neophodna za pravilan rast i razvoj i dug život! Morskom prasetu mora uvek biti dostupna sveža (neustajala) voda, a najbolji način da svom zamorcu obezbedite uvek svežu i čistu vodu je pomoću posebne pojilice za glodare. Takođe ne dajte da vas povuče to što oni traže i vole sve što vi jedete ili pijete (oni obožavaju slatkiše, kafu, sokove, mleko...) ali im to nikako ne smete davati! Oni su isključivi biljojedi i bilo koja namirnica životinjskog porekla, a uz to i sve što sadrži šećer može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme vašeg ljubimca. Ne preterujte ni sa svežom hranom, iako nju vole više od suve hrane. Povrće i nešto malo voća im je poželjno davati samo par puta nedeljno.


Iako važe za inteligentije glodare, ne treba očekivati da morsko prase uči trikove ili izvršava naredbe poput pasa. Morsko prase možete naučiti nekim najjednostavnijim stvarima poput odazivanja na određeno ime, prekidanja odrđene aktivnosti na određeni zvuk (npr. mogu naučiti šta znači „ne“), uz dosta truda i volje mogu da nauče gde se sme a gde ne sme vršiti nužda i slično. Sve ovo zahteva puno volje i strpljenja jer im treba dosta vremena i ponavljanja da ispravno povežu stvari. Morskom prasetu je sve povezano sa hranom i sve što uradi predstavlja put kojim dolazi do hrane, pa ma šta ih učili najbolji način je pomoću nagrada (omiljene hrane ili poslastica) za ispravan postupak. Bitno je znati da kazne (pogotovu fizičke) na njih nemaju uticaj kao kod ljudi, pasa, mačaka i drugih životinja, jer ne uče pomoću kazni za loš postupak, već samo razvijaju strah od osobe koja ih kažnjava.


S obzirom da kada se priviknu na ljude sa kojima žive morski prasići postaju jako vesela i živahna stvorenja, nije veći problem otkriti kada vaš ljubimac ima neki zdravstveni problem. Najveći broj zdravstvenih problema praćen je uočljivim promenama ponašanja, izgleda, stolice... U našoj zemlji ima sve više veterinarskih ordinacija koje se bave lečenjem morskih prasića, pa ukoliko primetite neki od simptoma: duže neraspoloženje, letargiju, preteranu agresivnost ili nervozu, sitne rane po koži, preterano češanje, opadanje dlake u pramenovima (ne linjanje koje je normalna pojava), nedostatak stolice ili značajno izmenjena stolica, iscedak iz nosa ili oka, preterano kijanje ili kašalj... obavezno potražite pomoć veterinara. 
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu