welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Čivava

Ići dole

Čivava

Počalji od Admin taj Ned Okt 11, 2015 3:35 pm


Čivave su najmanji psi na svetu, ali nemojte da vas njihova veličina zavara, jer se iza tog sićušnog tela krije veliki karakter i vatreni temperament. Ovi psi potpuno su spremni i sposobni da učestvuju u sportskim takmičenjima za pse, kao što je agiliti ili vežbe poslušnosti. Ostvaruju čvrstu vezu sa vlasnikom, a stručnjaci ih svrstavaju među 10 najboljih pasa čuvara. Zahtevaju minimum četnjaka i vežbanja.


POREKLO

Poreklo mnogih rasa do dan danas nije jasno utvrđeno, a tako je i sa Čivavama o kojima se pominju dve teorije. Po prvoj teoriji, ovaj pas vuče poreklo iz Centralne i Južne Amerike gde su nastali od lokalnih tečiči pasa (Techichi dogs), još u civilizaciji Tolteka. Kada su Asteci osvojili Tolteke, prisvojili su njihove pse za koje su verovali da imaju mistične isceliteljske moći, da mogu da vide budućnost i da duše preminulih ljudi vode u podzemni svet. Bilo je uobičajeno da tečiči psi budu žrtvovani i spaljivani sa pokojnikom, a neretko su korišćeni kao izvor hrane i krzna.
Druga teorija kaže da su male bezdlake pse iz Kine u Meksiko doveli španski trgovci i da su ukrštanjem sa lokalnim psima nastale Čivave. Bez obzira na to koja teorija je tačna, kratkodlaka čivava za koju mi danas znamo je otkrivena 1850. godine u meksičkoj državi Čivava po kojoj je rasa i dobila ime. Rasa je na izložbama počela da se prikazuje 1890. godine, a zvanično je priznata 1904. od strane Američkog kinološkog kluba. Dugodlaka sorta je najverovatnije nastala ukrštanjem sa Pekinezerima. Populranost rase raste 30-ih i 40-ih godina 20. veka, a i danas je jedan od najčešćih kućnih ljubimaca.

TELESNE KARAKTERISTIKE

Čivava spada u male odnosno patuljaste rase pasa. Sve boje dlake su dozvoljene kao i varijacije, a najčešće je to smeđa, crvena, bela, čokolada, braon i crna nijansa. Posebno su interesantni tufnasti dezeni. Standard na izložbama je isti i za kratkodlake i za dugodlake primerke. Nos im je kratak i špicast, uglavnom crne boje. Uši su velike i razmaknute i najčešće stoje pod uglom od 45°, sem kada je pas na oprezu, tada su uspravne. Telo je kompaktno, valjkasto i ponosnog držanja. Rep je umereno dugačak, uvijen iznad leđa ili sa strane.
Najmanji pas na svetu po standardu teži između 1,5-3kg, dok visina u grebenu nije precizno određena. Poželjna visina je između 15-23cm, mada ima primeraka koji prerastu, ali mogu da učestvoju na izložbama pod uslovom da nemaju više od 3 kg.

TEMPERAMENT

Čivave su smeli i samouvereni psi, često ih porede sa terijerima. Po prirodi su oprezni i sumnjičavi prema strancima,  pa su odlični čuvari domaćinstva. Najčešće se vezuju samo za jednu osobu i treba im dosta vremena da prihvate nove ljude u svom okruženju. Potrebna im je rana socijalizacija da kasnije ne bi ispoljile negativno ponašanje. Što više ljudi, pasa, prizora, zvukova i iskustava to će pas kasnije biti stabilniji. Ne preporučuju se porodici sa decom mlađom od 8 godina, jer loše podnose grublje dečije igre i nisu strpljive. Ne slažu se najbolje sa drugim rasama, mada uživaju u društvu drugih čivava. Vole da imaju mesto u stanu rezervisano samo za njih. Često prave „jazbinu“ u dnu kreveta ili se uvuku između jastuka, ćebadi ili garderobe tražeći mir i sigurnost kada žele da spavaju i odmaraju.

NEGA I ZDRAVLJE

Uprkos maloj veličini Čivave su iznenađujuće energične. Vole da trče po dvorištu i da se igraju. Svakodnevna fizička aktivnost, vežbe i obuka se podrazumevaju. Uživaju u dugim šetnjama i trčanju, ali ne znaju kad je dosta pa je na vlasniku da odredi trajanje igre, naročito u vrelim danima. Koliko god da uživaju napolju, čivave su psi za stan. Dresura i osnove poslušnosti se preporučuju, a najvažnije je da vlasnik pasa ne posmatra i ne tretira kao igračku. I najmanji pas na svetu mora da nauči pravila „čopora“ jer u suprotnom može postati razmažen, neposlušan, pa čak i agresivan. Trenirajte čivavu isključivo pozitivnim tehnikama uz pomoć hrane, pohvale i igre i videćete da će ubrzo naučiti sve što želite.

Nega dlake kod kratkodlakih primeraka je minimalna, a kod dugodlakih neophodno je četkanje 2-3 puta nedeljno. Čivave nemaju čestih zdravstvenih problema, ali redovna vakcinacija i preventivne posete veterinaru su potrebne i poboljšaće kvalitet njihovog života. Neke od bolesti koje se mogu ispoljiti su hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi), „suvo oko“, plućna stenoza ili iščešenje kolena.
Pored toga što su čivave najmanji psi na svetu, poznati su i po svojoj dugovečnosti. Životno vek im je između 15-18 godina, a često žive i do 20.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 13
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu