welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Sijamska mačka

Ići dole

Sijamska mačka

Počalji od Admin taj Pet Avg 28, 2015 8:54 pm

Upečatljivog izgleda sa oznakama na glavi, ušima, šapama i repu i intenzivno plavih očiju bademastog oblika sijamska mačka jedna od najstarijih rasa mačaka na svetu.
Ime je dobila po zemlji porekla Sijamu, današnji Tajland. Prve zapise i tragove o ovoj mački istoricari su otkrili u knjizi iz 1350. godine koja govori o Ajutaji nekada prestonici sijamskih kraljeva. Zna se da su ove mačke bile dvorske mezimice sijamskog kralja. Ranih 80 – tih godina 19. veka, kralj je britanskom konzulu poklonio par mačaka koje su već 1885. godine prikazane na izložbi u Kristalnoj palati u Londonu. 

Prvi standardi za pasminu napisani su 1892. godine. Ljudi koji su među prvima pisali o ovoj rasi, tvrdili su da su među davnim uvezenim mačkama bile dve vrste sijamske mačke, ali ona svetlog tela sa oznakama – koju su zvali kraljevskom mačkom Sijama – bila je omiljena među ljubiteljima mačaka. Druga je vrsta opisana kao „čokoladna s oznakama“ – tela smeđe boje sa tamnijim oznakama. U Ameriku stižu oko 1890. godine, a već 1920. godine postaju veoma popularne širom sveta.
GRAĐA TELA
Današnji izgled sijamskih mačaka znatno se razlikuje od nekadašnjih primeraka koji su bili znatno kompaktnije građe, nabijenog tela i okrugle glave. Telo današljih sijamki izrazito je vitko, gotovo mršavo, na dugim, tankim, ali mišićavim nogama (zadnje noge su znatno duže od prednjih).Šape su nežne i ovalne, kreću se vrlo gipko, dok na telu ne sme biti nimalo sala. Glava mora formirati gotovo idealni trougao koji se od vrhova ušiju proteže preko očiju na vrh brade. Vrat je dugačak i elegantan, a uši visoko postavljene, široke i sa šiljatim vrhom. Oči su koso položene, bademastog oblika, usmerene ka nosu.
DLAKA
Dlaka svih sijamkih mačaka je kratka prpijena uz telo, gusta, sjajna i nežna. Osnovna boja dlake varira od snežnobele preko platinastosive do toplih tonova krem boje. Karakteristična su i tamnija područja na telu, tačnije na ekstremitetim. Zanimljivo je da su mačići sijamske mačke prilikom rođenja potpuno bele boje, dok se tamnija područja postepeno razvijaju. Većina sijamskih mački svoju pravu boju dobija tek nakon godinu dana starosti. Sijamska mačka uvek ima plave oči bez obzira na boju krzna.

TEMPERAMENT
Ove mačke su izuzetno inteligentne, temperamentne, vesele, čiste i često glasne. Energične su i radoznale, pa im treba puno aktivnosti, igre i druženja. Lako se mogu dresirati da izvode razne trikove, a u svetu su veoma uspešne u agiliti takmičenjima za mačke.
Vole da su u centru pažnje i za svog vlasnika su bezrezervno vezane. Maze su i uživaju kada se razgovara sa njima. Ne voli da bude usamljena. Ako je zanemarena postaje depresivna. Da bi privukla pažnju slediće svuda vlasnika i stalno mu dosađivati uz glasno mjaukanje. Ljubitelji ove rase sijamske mačke često opisuju kao pričalice, koje su satima u s tanju da se raspravljaju ako im nije nešto po volji.
NEGA
Sijamka treba da bude vitka, ali ne i mršava, i zbog toga je veoma važno kako se hrani. Potrebno je da jede veliki broj puta dnevno .To znači da činijica sa hranom uvek treba da joj bude dostupna. Tako će sijamka, kad god joj se prohte, bezbedno uzimati hranu, a da pri tom ne mora mnogo da vodi računa o svojoj liniji. Gojaznost je, naime, prilično retka pojava kod ove rase, što je samo još jedna od njenih prednosti.
ZDRAVLJE
Slaba tačka ovih mački su zubi i zato je redovno treba voditi na pregled kod veterinara. Isto tako, veoma je slabašna u vreme predviđeno za prve vakcine, pa treba da napuni tri meseca i da bude teška najmanje 1,3 kg kako bi mogla da podnese apsolutno neophodnu vakcinu protiv leukoze. Uz pravilnu negu i ishranu sijamska mačka živi od 15 do preko 20 godina.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 14
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu