welcome svi ljubitelji zivotinja!!! Ovo je forum posvecen bas svim kucnim ljubimcima!! Ako imate ljubimca ili samo volite zivotinje ovo je pravi forum za vas!!! uraZabavite se!!! mjausmajli

forum

Abesinska mačka

Ići dole

Abesinska mačka

Počalji od Admin taj Pet Avg 28, 2015 8:47 pm

Energična, inteligentna i spretna, često je nazivaju i border koli mačjeg sveta. Prema mnogim izvorima spada u jednu od najstarijh priznatih rasa. Ova rasa prepoznatljiva je po svojoj jedinstvenoj i neobičnoj „auguti“ boji krzna koja je karakteristična kod nekih divljih životinja.
POREKLO – Nastanak i poreklo ove mačke, kao i mnogih drugih starih rasa obavijen je velom misterije. Jedna legenda navodi da je ova mačka živela na obalama Nila i na dvorovima egipatskih faraona gde je poštovana kao božanstvo. Postoji velika sličnost u građi i izgledu između današnjih asbesinki i mumificiranih mačaka pronađenih u iskopinama starog Egipta. Međutim, ista priča prati još jednu rasu Egipatski mau, pa se i danas često vode polemike među uzgajivačima Abesinki i Egipatskih mau o tome koja je vrsta zaista direktan potomak te mačke na egipatskim kipovima. Osim toga priču o poreklu ove mačke dodatno komplikuju i tvrdnje brojnih istraživača koje navode da divlje mačke sličnog izgleda danas postoje na prostoru Afrike i Evroazije i da Abesinska mačka zapravo potiče iz Jugoistočne Azije. Ono što je zaista sigurno je da je prvu abesinku iz Etiopije, tadašnje Abesinije u Englesku doneo 1868. maršal Sir Robert Napier nakon zvršenog rata. Mačka donešena u Englesku zvala se Zula. Ova mačka imala je isto karakteristično krzno kao i današnje mačke. Pretpostavlja se da je ova mačka bila inspiracija za dalji razvoj ove rase. Rasa je prvi put predstavljena u Londonu 1871. godine. Zavnično je priznata 1882. godine u Engleskoj, a prvi standard je publikovan 1889. godine. U Ameriku je uvezena iz Engleske 1910. godine a udruženje CFA priznaje je 1917. godine.
TELESNE KARAKTERISTIKE – Ova veoma gipka i okretna mačka ima telo srednje dužine, savitljivo i dobro razvijenih mišića. Noge su vitke, duge i čvrstih kostiju u skaldu sa telom. Šape male i ovalne, a rep je prilično dugačak, jak u bazi a prema vrhu špicast. Glava je klinastog oblika, srednje velika i širokog čela. Nos je srednje dužine sa blagim udubljenem profilne linije, brada je izražena, a njuška blago zašiljena. Uši su velike, široke u osnovi, a na vrhu lagano zaobljene. Uspravne su i dobro razmaknute, poželjni su čuperci dlake na vrhu. Oči su krupne, bademastog oblika razmaknute, izražajne i sjajne, boje ćilibara, zelene ili žute.
KRZNO je kratko, gusto i pripijeno uz telo. Ova rasa prepoznatljiva je po svojoj jedinstvenoj i neobičnoj „auguti“ boji krzna, koje se u mačjem svetu može naći samo još kod jedne rase – singapurske mačke. Krzno ovakvih karakteristika ćešće je kod nekih divljih životinja, npr kod divljeg zeca pa su abesinsku mačku u početku zvali i „Bunny cat“ zecolika mačka. Krzno deluje jednakomerno šareno, međutim auguti boja zanači da je svaka pojedina dlaka od korena do vrha obojena svetlijim i tamnijim prugama. Takava karakteristika krzna se naziva „ticking“. Poznate varijante boja krzna su: boja divljeg zeca – topla crveno-smeđa sa crnim tikingom, topla bakarno crvena sa sa čokoladno smeđim tikingom, zagasita bež boja (boja srne) sa toplim tamno-krem tikingom i plavo-siva sa plavim tikingom. Današnje abesinske moraju biti što je moguće jednoličnije obojene. Dozvoljena je jedna tamnija pruga koje se proteže od glave preko leđa do vrha repa i malo bele boje oko nozdrva i na bradi.
TEMPERAMENT – Abesinska mačka koju često zovu i border koli mačjeg sveta je energična, gipka okretna i brza. Ova mačka veoma znatiželjne prirode voli da bude u prostoru koji će joj pružiti mogućnost da se slobodno kreće i istražuje. Neumorna, neustrašiva i uvek spremna za neku akciju i zabavu bez problema će skočiti na najvišu dostupnu visinu. Abesinska mačka takođe je poznata po svojoj inteligenciji. Za nju je karakteristično da rešava probleme na vrlo sličan način kao i ljudi. Ove mačke važe za veoma zahtevne, traže mnogo pažnje i puno aktivnosti i zabave. Privrežna je svojim vlasnicima, ali je veoma povučena i plašljiva kada je neko nepoznat u blizini. Uživa u pažnji međutim ovo nije mačka koja voli da se drži krilu jer je previše okupirana istraživanjem svega oko sebe i igrom.
NEGA I ZDRAVLJE – Nega dlaka je veoma jednostavna. Dovoljno ih je češljati jednom nedeljno, a pored toga ove mačke se i ne linjaju mnogo. Osim uklanjanja mrtve dlake, gustim češljem, poželjno je čitavo krzno izgladiti rukom, a ukoliko mačka ide na izložbe i kožnom (antilop) rukavicom. Abesinska mačka je dobrog zdravlja, otporna je i nije sklona nekim ozbiljnijim zdravstvenim problemima.
avatar
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 400
Datum upisa : 15.06.2014
Godina : 14
Lokacija : crna gora,niksić

Pogledaj profil korisnika https://www.youtube.com/channel/UC7sns2rofYA0f7rzzjF4VOQ

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu